Глава УГКЦ: «Входячи в час Великого посту, візьмімо собі за світоч і приклад патріарха Йосифа, який умів прощати і перемагати»
  • Пон, 19/02/2018 - 12:16

Урочистою Божественною Літургією, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві завершився Ювілейний рік, присвячений 125-літтю з дня народження ісповідника Христової віри патріарха Йосифа Сліпого.

Як розповів Предстоятель УГКЦ, упродовж цього Року Україна пізнала патріарха Йосифа. «Було проведено цілу низку різних заходів, конференцій, знято фільми, проведено вечори пам'яті в Києві і Харкові, в Дніпрі і в Одесі, в Україні і за кордоном. І українці, можливо, в найстрашніший момент нашої сучасної історії побачили, що боротьба за свободу і гідність свого народу може бути виграна. Властиво, це єдине, що ми зараз повинні чинити», – сказав Глава Церкви.

Говорячи про силу духу патріарха Йосифа, Блаженніший Святослав відзначив, що все, що сьогодні чуємо в Євангелії, здійснилося в його особистій історії. «Показалося справжнім і дієвим у його духовній боротьбі як очільника Церкви, яка пережила свою страсну п'ятницю, свою хресну дорогу. Він на землі не побачив воскресіння своєї Церкви. Але він його приготував. Він був висвячений, аби вести свою Церкву через дорогу мучеництва. І став першим серед страдників ХХ століття. Можна сказати, що патріарх Йосиф упродовж свого земного життя справді назбирав у своєму серці ті скарби, які в нього ніхто не міг вкрасти. Жодна земна влада не могла його їх позбавити», – сказав Глава УГКЦ.

Проповідник зауважив, що слухаючи про заклики розпочати Великий піст прощенням, а відтак увійти у свою внутрішню кімнату, заглибитися у свій внутрішній світ, і почати діалог з Богом, дуже цікаве можна побачити в споминах патріарха Йосифа.

«Він сам описує, як після свого арешту, будучи в'язнем радянської репресивної системи, найбільш болючим моментом було етапування в'язня з одної в'язниці до іншої. Патріарх Йосиф місяцями об'їжджав безкраї простори далекого Сибіру. Але в тих переміщеннях, коли він перебував на межі голодної смерті, коли кожного дня його обкрадали злочинці, забирали в нього все, що він міг мати, у тому вагоні етапування, описує він, «я собі зробив реколекції»», – розповів Блаженніший Святослав.

Це означає, вважає духовний лідер греко-католиків, що в певний момент патріарх став здатний заглибитися в себе і пережив духовні вправи, реколекції, які зазвичай ми проводимо і переживаємо в часі Великого посту в наших парафіях. Але, щоб зробити реколекції, ми шукаємо спокою, затишку, відключаємо мобільні телефони, аби нас ніхто не турбував, бо намагаємося створити простір тихого спілкування з Богом. А патріарх Йосиф провів ці духовні вправи у вагоні, ув'язнений, етаповпний з одного табору до іншого.

Звідки в нього та сила взялася? «У світлі Божого слова ми сьогодні можемо відчути, що в той момент, коли його роздягали, забирали все, навіть те, що він міг взяти з собою у своїй арештантській торбині, лише помогли йому відшліфувати його внутрішній духовний скарб. У тих стражданнях патріарх Йосиф із алмазу перетворився на діамант. Як у шліфуванні відбувається відділення усього, що не належать до суті цього діаманту, усяка другорядна порода відходить. Те саме сталося з патріархом Йосифом в ув'язненні. І він засяяв як дорогоцінний камінь на цілий християнський світ», – відзначив Глава УГКЦ.

Архиєрей наголосив, що ми «ніколи не прочитали у споминах патріарха Йосифа слова ненависті щодо тих, хто його переслідував, принижував. Їм він свідчив Бога».

«Входячи в час Великого посту, візьмімо собі за світоч і приклад патріарха Йосифа. Постать того, хто вмів прощати, але водночас боротися і перемагати. Постать безмовного свідка і в'язня Христового, яким Господь зламав безбожну комуністичну систему і збудував, воскресив свою Церкву. Так як ви прощатимете людям їхні гріхи, так і Отець Небесний простить вас», – попросив застановитися всіх і кожного Глава УГКЦ.

Наприкінці Божественної Літургії, Архиєрей подякував усім тим, які відгукнулися на заклик нашої Церкви і духовно пережили цей Рік присвячений 125-ій річниці з дня народження патріарха Йосифа Сліпого.

«На початку цього року я просив кожного з вас прочитати «Заповіт» патріарха Йосифа. Дякую усім, хто це зробив! Справді його патріарше живе слово є сьогодні дорогою перемоги України, перемоги добра над злом, — підкреслив проповідник. — Давайте помолимося за вічний спочинок та славу слуги Божого патріарха Йосифа Сліпого, щоб він якнайшвидше був прилічений до лику блаженних, а відтак святих Католицької Церкви. Діамант святості Йосифа Сліпого має засяяти на цілий світ!» — наостанок підкреслив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав висловив щиру подяку владиці Глібові (Лончині), Єпископу єпархії Пресвятої родини у Великобританії, Апостольському візитатору для українців греко-католиків Ірландії, голові оргкомітету Ювілейного року патріарха Йосифа Сліпого, за те, що «він невтомно подорожував Україною і світом для того, щоб дати можливість глибше пізнати постать Йосифа Сліпого, якого він особисто знав і співпрацював та, можна сказати, був його вихованцем і духовним сином». Крім того, Предстоятель подякував Олегу Турію, проректору Українського католицького університету, координатору наукової програми відзначення Ювілейного року патріарха Йосифа, а також усім викладачам УКУ, які активно долучилися до вшанування пам’яті Йосифа Сліпого, зокрема у цьому році.