Глава УГКЦ відкриє на Тернопільщині меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року
  • Срд, 15/11/2017 - 12:38

У п’ятницю, 17 листопада, глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав відвідає Тернопільщину.

Як повідомили IA ZIK у прес-службі облдержадміністрації, за його участі в селі Мушкатівка Борщівського району відбудеться посвята та відкриття меморіалу пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.  За інформацією ОДА, такий меморіал споруджують вперше і він буде єдиний в Україні.

«8 березня 1946 року на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, була ліквідована Українська греко-католицька церква. Псевдособор, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірян відправили на заслання і кинули у тюрми, а церкву насильно приєднали до російської православної. Запрошуємо спільно помолитися за душі страчених», – йдеться у повідомленні.

Зазнали терору і священнослужителі Мушкатівської церкви Петра і Павла, зазначають в ОДА. Отців Всеволода Лещишина та Василя Білінського було заарештовано і засуджено.

Відтак, через 70 років після цих подій у пам’ять про замордованих священиків і вірян на території церкви в Мушкатівці освятять меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року.