Глава УГКЦ відкрив у Церкві Двері Божого милосердя
  • Нед, 13/12/2015 - 21:32

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відкрив в УГКЦ Двері Божого милосердя, згідно з проголошеним Папою Франциском Роком Божого милосердя.
Після урочистого хресного ходу навколо Патріаршого собору Воскресіння Христового Блаженніший Святослав разом із вірними відкрив Двері Божого милосердя, якими, згідно з окремою буллою Папи Франциска, є визначені вхідні двері всіх катедральних соборів Вселенської Церкви.

«Ми сьогодні урочисто разом із Вселенською Церквою розпочали Рік Божого милосердя, - святий рік, який в усьому світі проголосив Папа Франциск. Дивлячись, як сьогодні люди потребують Божого милосердя, як сьогодні людство зранене, скільки неспокою і війни у світі, досвід власної сили починає перетворюватися на досвід безсилля людського роду. І дивлячись на страждання у цілому світі, Святіший Отець закликав на Землю Боже милосердя для всіх нас», – пояснив Глава Церкви.

Під час проповіді Предстоятель відзначив, що впродовж цього року нас супроводжуватимуть два символи. Один із них ми бачимо як Ісуса Христа, який на своїх плечах несе немічного упалого Адама. «Зауважте, - каже проповідник, - на цьому логотипі Ісус Христос має рани. Це воскреслий Христос. Це не Христос з минулого, це сучасний Христос, який сьогодні воскреслий, і Його рани є нашими ранами. Ранами Ісуса є сьогодні рани наших поранених. Його стражданнями і болями є страждання і болі українського народу. Сьогодні воскреслий Христос показує нам і чинить до нас діло Божої любові та милосердя. Кожного з нас Він, як добрий пастир, бере свою овечку на плечі. У тому Адамі, який так знесилено звисає на плечах Ісуса Христа, ми сьогодні повинні впізнати кожний себе. Це образ Христа, який чинить милосердя до мене і до вас. Надпис звучить «Милосердний як Отець». Тому що Він є найкращий учитель досконалості через Боже милосердя. І милосердиться над кожним з нас».

Унизу ми маємо особливий надпис, який є молитвою України про Боже милосердя. Ми співаємо: Господи, помилуй Україну. «Як потребуємо ми цього дотику Божого милосердя, - вважає Блаженніший Святослав, - у цей Рік Божого милосердя, у той момент, коли Ісус Христос бере наше життя, наші рани і страждання на свої плечі – це момент святого таїнства Сповіді. Це є таїнство Божого милосердя над нами, коли Христос лікує наші рани і робить нас досконалими, свідками Божої любові».

«Будьте ви милосердні в Рік Божого милосердя, як Отець ваш милосердний. І тоді разом зможемо те, що не під силу людині – жити вже сьогодні вічним життям», – закликав Глава Церкви.

Ще один символ, який нас супроводжуватиме впродовж цього року, – це чудотворна ікона з XVI століття Пречистої Діви Марії, яка так і зветься «Двері Милосердя».

Блаженніший Святослав розповів історію, як на прохання Папи Франциска ікона «Двері Милосердя» потрапила до Ватикану, щоб відкрити Рік Божого милосердя у Вселенській Церкві. «Богородиця захотіла стати на найвищий престол Вселенської Церкви, аби відкрити Двері Божого милосердя і промовити про Україну, про наші болі, наші страждання, ще раз звернути увагу на необхідність миру і молитви за мир в Україні», – зауважив проповідник.

Милосердя двері відкрий нам, Богородице Діво, щоб надіючись на тебе, ми не загинули. Ти бо єси спасення роду християнського. «Це древня молитва християн Сходу. Нехай ця молитва про Милосердя Двері і ця віра в Божу любов, - любов, яка освячує і робить нас досконалими і дає нам життя вічне, супроводжує нас у Святому році», – побажав Предстоятель вірним.