Глава УГКЦ відкрив Всецерковну катехитичну конференцію у Львові
  • Срд, 30/08/2017 - 10:52

Найперше, я хотів би згадати всі дари й інструменти, які Господь Бог, владики Синоду подарували, аби наша Церква могла ефективно навчати наших вірних головних істин нашої віри, передавати її молодим поколінням. Ми дякуємо за ці шість років відколи отримали Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха». Для мене, як для Глави Церкви, це був перший акт найвищого учительського служіння.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись до учасників Всецерковної катехитичної конференції 29 серпня у Львові.

«Для мене це було даром, бо я був членом редакційної групи Катехизму, а пізніше отримав покликання бути Главою Церкви, який цей Катехизм підписав та оприлюднив від імені Синоду Єпископів УГКЦ. За ці шість років ми бачимо, як Катехизм наблизився до наших людей», − сказав Глава Церкви.

Він пригадав, що Катехизм уже переклали різними мовами, зокрема португальською, російською, англійською, майже готовий текст його перекладу на іспанську і розпочинається німецькою. «Катехизм є елементом єдності УГКЦ, бо де би ми не жили, він дає нам розуміння Божого Таїнства, пояснюючи всій нашій Церкві спосіб нашого богопочитання. Тобто допомагає всім нам однаково сповідувати нашу віру», − вів він далі.

Крім усього, за його словами, завдяки Катехизму УГКЦ відбулася рефлексія в Церкві: «Коли відвідував нашу Церкві в Польщі, я бачив, що на зустріч із Главою Церкви багато духовенства приходило з Катехизмом». Він додав, що також необхідно думати і про те, як допомогти людям цей Катехизм для себе відкрити.

«Катехитичне служіння, навчання віри входить у шість пріоритетів стратегії розвитку Церкви "Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом". Катехизація повинна бути одним із пріоритетів парафіяльного життя і служіння. Для цього ми почали працювати над тим, щоби в наших парафіях почали існувати душпастирські ради, до складу якої входить катехит», − додав він. До того ж в Україні прийняли новий устав парафій (статут) – новий документ, закон про формування парафії. Синод Єпископів прийняв рішення, запропоноване Катехитичною комісією Києво-Галицького Верховного Архиєпискоства, аби певний відсоток із пожертв парафії скеровувався для забезпечення катехитичного служіння в парафії. Синод Єпископів затвердив й інструкцію про візитацію парафій єпископом. Як відомо, за канонічним правом, єпископ має обов’язок відвідувати парафії. За рішенням Синоду, якщо єпископ відвідує парафію, то обов’язково повинен перевірити, чи в ній є катехизація, катехитична школа. Якщо цього немає, то Синод зобов’язує владику визнати служіння пароха незадовільним, навіть, якщо він звів храм.

«Прагну з вами поділитися своїм враженням, а радше підсумком однієї зустрічі, − мовив наприкінці Блаженніший Святослав. − Думаю, багато знають про старця брата Олександра, до якого приходять сотні людей. Щоразу, коли перебуваю у Святоуспенській Унівській лаврі, то стараюся до нього завітати, аби відчути духовне серцебиття нашої Церкви. Прагну вам сказати, що в останні три роки щоразу, коли до нього приходжу, то перше, що він мені каже, це те, що наші вірні не знають Бога як істину християнської віри. Він ділився зі мною своїми планами катехизації».

Як сказав Глава Церкви, брат Олександр вважає, що обов’язковим повинно бути «два моменти – дві зустрічі на тиждень на парафії (перша – у вівторок – навчання головних катехитичних істин, друга – в четвер – навчання молитви). «Навчання віри і навчання молитви – два найважливіші елементи, яких бракує нашим людям!», − підсумував Глава Церкви.