Глава УГКЦ відвідав Міністерство закордонних справ Австрії та просив про сприяння у звільненні українських полонених
  • Суб, 12/11/2016 - 11:30

У рамках свого душпастирського візиту до Австрії Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся з політичним директором Міністерства закордонних справ Австрії Александром Маршіком та директором наукового співробітництва доктором Маркусом Бергманом. Зустріч відбулася 11 листопада 2016 року в приміщенні Міністерства.

На першу офійну зустріч з австрійськими політиками Главу УГКЦ супроводжували отець Юрій Коласа, Генеральний вікарій католиків візантійського обряду в Австрії, та доктор Олег Турій, проректор з програмного розвитку Українського католицького університету.

Головуючим на зустрічі виступив Предстоятель УГКЦ. «Я побудував своє сьогоднішнє слово у таких трьох ключових моментах. Перший –  розповів присутнім, як сьогодні позиціонує себе УГКЦ в суспільному дискурсі. Я з самого початку наголосив, що наша Церква не є державною, вона є Церквою народною, тому відносить себе до громадянського суспільства, яке сьогодні є джерелом змін в Україні», – розповідає Блаженніший Святослав. Завданням Церкви на сьогодні, як стверджує Глава УГКЦ, є допомогти скерувати енергію українського суспільства на переображення українства.

Другим ключовим моментом на зустрічі стала розмова про корупцію в Україні, яка, на жаль, так і не викоріналася після Революції гідності. Предстоятель УГКЦ зауважує: «Ми підходимо до цього питання не лише з точки зору якогось карального закону, а підходимо з точки зору християнської моралі, бо кажемо, що корупція – це гріх. Ми говоримо про корупцію як нездатність до будівництва спільного блага. Хочу нагадати, що наша Церква має цілу антикорупційну душпастирську програму, яку ми затвердили на нашому Синоді в Зарваниці весною цього року. Ми хочемо зробити сумління наших християн чутливим до корупції».

Наприкінці зустрічі Блаженніший Святослав розповів австрійським чиновникам про побачене у Краматорську та попросив посприяти у звільненні українських полонених. «Наступного року Австрія головуватиме в ОБСЄ. Тому я попросив наших співрозмовників допомогти звільнити наших українських полонених, до яких там застосовують нелюдські звірства, – з болем розповідає Глава УГКЦ, –  то є справжні тортури. Наші опоненти були зворушені почутим та одразу записали це завдання як одне з пріоритетних».

Результатом сьогоднішньої бесіди українського греко-католицького духовенства і представників Міністерства закордонних справ Австрії має стати візит Міністра закордонних справ Себастьяна Курца на Донбас та окуповані території. Нагадаємо, що з січня 2017 року Австрія очолюватиме ОБСЄ та обіцяє глибше розглянути українське питання.

Фотографії надані: Ann Art

Прес-служба одинаріату для католиків
візантійського обряду в Австрії