Глава УГКЦ відвідав учасників духовно-формаційного семінару для підвищення кваліфікації місіонерів із-за кордону в Княжичах
  • Срд, 24/07/2013 - 16:24

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ,  відвідав учасників духовно-формаційного семінару для підвищення кваліфікації місіонерів - священиків, монахів і монахинь із-за кордону, що проходить цими днями в Княжичах. Глава Церкви 23 липня відслужив Вечірню в каплиці Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, а потім поспілкувався з учасниками курсів. Поцікавився проблемами і перспективами розвитку душпастирства, зокрема на теренах Литви, Португалії та Австрії, і запросив всіх отців приїхати на освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві 17-18 серпня. Про це повідомляє прес-служба ПМВ УГКЦ.

Цього дня учасники семінару також прослухали низку лекцій. Перша доповідь владики Венедикта (Алексійчука), голови Літургійної комісії УГКЦ, була присвячена темі богослужіння як вияву місійності Церкви. Він відзначив, що священнодіяння є виявом сутності Церкви, а Божественна Літургія дає можливість доторкнутися до Божественного життя. “Сьогодні перед нашою Церквою постає завдання відновлення та формування  передусім літургійної свідомості. Водночас, підкреслюючи центральну важливість Божественної Літургії, нам потрібно наголошувати на благодатному впливі інших богослужінь”, - зазначив владика Венедикт. У другій промові владики йшлося про переклад літургійних текстів іншими мовами.

Отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій УГКЦ, розповів про роль мирянського руху у становленні та розвитку УГКЦ  і, зокрема, роль жінки у парафії. “Великою підтримкою в парафії є жіноцтво. За своїм емоційним складом це частина людства, яка перша біжить, навернувшись до Господа. Чоловіки стоять позаду, придивляються; їхні емоції стримані. Дослідження показують, що жінки природно брали на себе релігійну роль у домі: готували святкову їжу, запалювали свічку в суботу, провадили дітей у молитві, стежили, щоб були дотримані всі релігійні практики ”, - сказав о. Петро.

А ієромонах-студит Макарій Іванишин поділився власним досвідом заснування церковних громад в Італії. “Сьогодні в Італії 50 наших священиків і 140 різних спільнот. Там була проведена серйозна робота, яку організував о. Василь Поточняк. Перші священики були дуже свідомі, попри те що змушені були вчитися в Італії, водночас творили нові парафії. У цьому нам дуже допомагала Римо-Католицька Церква: надавали храми для богослужінь, брала наших священиків на роботу. Я працював у Брешії, Мантові, Модені, Реджо-Емілії. В Італії кожна парафія неповторна”. Отець Макарій підкреслив, що даючи більше людям – більше отримуєш. “Якщо в тебе добре серце, то навколо тебе одразу гуртуються люди. Вони це відчувають, особливо жінки. В Україні ми звикли, що всі приходять до пароха. А там навпаки: ти мусиш йти в парки, збирати людей, заохочувати. Спочатку зібрав 5-10 осіб, а потім вже ті люди починають робити місію і заохочувати інших прийти до храму, до Бога”, - розповів ієромонах.

Отець Тарас Галавай із Мантови, що в Італії, зазначив, що парафіян треба вимолювати. “Бог провадить людей до Церкви в різні способи. Ми маємо молитися, щоб Бог їх навертав і спасав. Парафія в мене, по суті, почалася з двох жінок, із двох Оксан.  Я почав більше молитися за тих людей, місця, середовище, щоб Бог більше торкався всіх українців: католиків, православних, протестантів... І почало все змінюватися на краще”, - відзначив о. Тарас. Він наголосив на важливості створення молитовних груп, які є “серцем парафії”.

 

Департамент інформації УГКЦ