Глава УГКЦ відзначив талановитість українців у Мельбурні
  • Втр, 23/09/2014 - 13:04

«Відвідуючи різні країни: минулого року відвідував Торонтонську єпархію в Канаді, створював нову Митрополію в Бразилії. І сьогодні будучи тут (у Мельбурні), зауважив, якими обдарованим і талановитими є наші люди». Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час урочистого прийому, який організувала українська громада одної з найбільших парафій в Австралії Святих апостолів Петра і Павла, що в Мельбурні.

Кафедральний хор подарував своєму Патріархові кілька пісень, зокрема, «We are australians» («Ми австралійці») з елементами аборигенської мелодії під керівництвом професора Володимира Головка, капела Святого Миколая Симон Когут. Танцювальні ансамблі «Верховина» і «Легенда», художнім керівником якого є уже в другому поколінні австралійська українка Меланія Моравська-Духніч, станцювали кілька творів, у тому числі бойовий гопак.

«Було приємно чути, як кафедральний хор в українських строях співав «We are australians». Мені також було цікаво побачити молодого австралійського українця Симона Когута, який так глибоко живе своїм духовним спадком, що вміє запалювати душі своїх молодих ровесників», - відзначив він.

«По різних країнах світу спостерігаю, скільки Господь Бог талантів розсипав поміж українцями. Наші люди займають найвищі позиції в громадському політичному житті різних країн світу. Займаються наукою, мистецтвом, займаються вихованням своїх і чужих», - зауважив Предстоятель.

Закликав вірних ділитися своїми дарами і талантами, щоб вони примножувалися.

«Відвідуючи наші громади, я також побачив, як багато людей, які не є ні українцями, ні католиками починають долучатися до нас, приходять на наші Богослужіння, банкети… Тоді я почав розуміти, що ми маємо відповідальність не тільки перед нашими майбутніми поколіннями», – відзначив Блаженніший Святослав.

Водночас зауважив, каже Верховний Архиєпископ, що парафії, які не хочуть ділитися дарами, зокрема, не хочуть допустити іншої мови в Літургії, крім української, починають вмирати.

Глава Церкви подякував за кровний зв'язок, який наша громада в Австралії має з Україною.

Зокрема, він відзначив підтримку австралійських українців у складні час, особливо в останній період. Блаженніший навів приклад, пана Стефана Романіва, який є генеральним секретарем Світового Конгресу Українців, головою парафіяльної Ради Святих апостолів Петра і Павла у Мельбурні. Пан Стефан прилітає в Україну інколи чи не щомісяця. Водночас пан Стефан подякував Патріархові за духовну опіку, за безкомпромісну позицію до політичних чи громадських питань.

«Духовне стадо тут, в Австралії, бачить у вас духовного батька, лідера. Бачимо Вас як відважну і принципову людину, людину свого часу. Візія Церкви 2020 спричинилася до творення нової людини, нової України», - сказав Стефан Романів.

Голова єпархіальної ради, архітектор і графік Маруся Яроцька наголосила, що в Єпархії завжди переживають за події в Україні. І завжди дуже стараються зібрати пожертви для України. «Блаженніший Святослав веде нашу Церкву в пророчу стадію нового майбутнього релігійного ренесансу», - вважає пані Маруся.

Глава УГКЦ також подякував, що завдяки щедрим пожертвам австралійських українців, ми змогли завершити Патріарший Собор Воскресіння Христового в Києві.

Подякував і владиці Петрові (Стасюку) за працю і подарував йому пам’ятну монету, що була випущена з нагоди 1025-річчя Хрещення України-Русі.

Аборигени населяють континент тисячі років. На знак цього українська громада подарувала Блаженнішому картину в аборигенському стилі, яка зображає початок створення світу.