Глава УГКЦ висловив солідарність з вірменським народом
  • Чтв, 23/04/2015 - 11:15

Напередодні вшанування сотої річниці масового вбивства вірмен в Османській імперії, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав висловив слова солідарності та молитовної підтримки очільникам вірменських християн – Його Святості Католикосу всіх вірмен Гарегіну ІІ, Главі Вірменської Апостольської Церкви, та Його Блаженству Патріарху Нерсесу Бедросу XIX Тармуні, Главі Вірменської Католицької Церкви. Про це повідомили в канцелярії Курії Верховного Архиєпископа.

У листі Блаженнішого Святослава до Його Святості Католикоса всіх вірмен Гарегін ІІ, Глави Вірменської Апостольської Церкви, зокрема, йдеться:

«Ваша Святосте! 24 квітня увесь світ з’єднається в солідарності з вірменською спільнотою, щоб пом’янути масові вбивства півтора мільйона вірмен, які загинули в Османській імперії рівно сто років тому. Від імені Української Греко-Католицької Церкви хочу висловити наші слова солідарності та запевнити Вашу Святість у наших молитвах за цих невинних жертв «Великого злочину», синів і дочок вірменського народу.

ХХ століття було одним із найжахливіших в історії людства, коли мішенню ненависті ставали незахищені і невинні люди. Жертвами ідеологій ненависті в минулому столітті стали мільйони людей вбитих нацистським та комуністичним режимами та масові вбивства вірмен.

Папа Римський Франциск справедливо назвав цю трагедію "першим геноцидом XX століття". Винищення 1,5-мільйонної вірмен змінило релігійну карту цієї частини світу, де колись християнство процвітало. Також під час переслідувань було знищено назавжди величезну кількість пам’ятників християнської культури. Нас болить, що переслідування християн на Близькому Сході продовжуються і сьогодні, зокрема вірменська спільнота продовжує страждати в Сирії та Іраку.  Підносимо наші молитви до Небесного Отця за усіх мучеників ХХ століття і за тих, хто продовжує страждати за християнську віру.

Ми, українці, дуже добре розуміємо біль і страждання вірменського народу. Болісні травми минулого і невинні жертви об’єднують наші спільноти і можуть стати фундаментом для більшого зближення задля взаємного визнання страждань завданих нашим народам.

Одним з місць, де українська і вірменська спільноти не просто співіснують, а щиро служать одні одним, є Львів. Я завжди з теплотою згадую відвідини Вірменської катедри у Львові, де під час спільних молитов наша християнська  єдність стає більш видимою.

Перед нашими Церквами і народами велике майбутнє,  адже історія мучеництва показує, що це насіння дає багатий добрий плід. Бажаю, щоб наші народи ставали гідними спадкоємцями великої жертви невинно убієнних предків і з відповідальністю перед ними будували майбутнє наших суспільств на фундаменті християнських цінностей.

Об’єднаний  молитвою у воскреслому Господі»