Глава УГКЦ: «Влада має зрозуміти, що духовні потреби людини є фундаментальними потребами людської особи»
  • Нед, 17/05/2020 - 19:47

Говорячи про послаблення карантину, різні державні мужі намагаються розрізнити, що є справді життєво необхідним для людини, а що, можливо, для неї не є конче потрібним. На цьому новому етапі боротьби з пандемією важливо зрозуміти всім, що духовна спрага, духовний голод, духовні потреби людини є фундаментальними потребами людської істоти. Таке переконання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник відзначив, що в сьогоднішньому Євангелії ми бачимо Ісуса Христа біля криниці. Уся розмова, яку Він веде з жінкою самарянкою, - це розмова про джерело, про спрагу, про здатність цю спрагу втамувати, про те, звідки взяти цю живу воду, яким чином мати доступ до неї…

На його думку, слово про живу воду, про джерело, про нашу спрагу особливо звучать у наших вухах у той час, коли ми переживаємо карантин, коли не дозволено як звичайно збиратися у храмі, коли сьогодні сотні тисяч людей у всьому світі мають єдину можливість в неділю молитися лише за допомогою онлайн-трансляцій Божественної Літургії.

 

«Спілкуючись з нашими людьми на карантині, – розповів Предстоятель, – зі священиками в різних країнах світу, слухаючи наших людей, ми відчуваємо, що навіть онлайн-трансляції збуджують у кожної віруючої людини величезну спрагу. Збуджують отой духовний голод, бо замало лише показати джерело життя через онлайн-трансляцію, можна пережити у спразі певний період свого життя, можливо навіть часом усвідомити ту духовну спрагу як фундаментальну потребу кожної людини, щоб потім мати можливість прийти, зблизитися, зачерпнути, напитися з джерела життя, яке б’є зі святого престолу в кожному нашому храмі».

Глава УГКЦ відзначив, що сьогодні в різних країнах світу, у тому числі і в Україні, говорять про поетапний вихід з карантину і про дискусії у владних кабінетах про те, що є фундаментальними потребами людини. «Ті фундаментальні потреби, та спрага за Богом є основою фундаментального права люди на релігійну свободу. Тому ми звертаємося до державних мужів: зважайте на ту фундаментальну потребу людини, на спрагу людини за Богом, яку може втамувати лише момент її особистої зустрічі і особистого причастя Святих Тайн», – вважає Блаженніший Святослав.

Святі Тайни – це той момент, переконує проповідник, коли джерело життя дає нам можливість усвідомити в нових обставинах, віднайти зміст нового життя в посткоронавірусному світі. Христос і сьогодні хоче торкнути наші фундаментальні життєві потреби і прагнення, щоб ми зрозуміли, як нам пережити ці труднощі й проблеми, які сьогодні постають перед людством.

Під час Літургії Блаженніший Святослав висвятив чотирьох дияконів. «Нехай це буде свідченням, що навіть під час картину, пандемії Церква живе, життя продовжується, Господь Бог дбає про свій народ, посилає йому служителів», – сказав він.

 

Глава Церкви побажав, щоб Господь втамував нашу спрагу, усунув страх і кожному з нас дарував радість зустрічі з Богом, з іншою людиною. «Нехай допоможе нам перебороти страх перед іншою людиною, бо одним із наслідків карантину є те, що люди починають боятися одне одного. Бачачи іншу людину, підсвідомо вважаємо її носієм вірусу і такою, що несе небезпеку для нашого життя. Нехай Господь допоможе нам відкрити іншу особу як носія живої води», – сказав духовний лідер українців.

Наприкінці Літургії Блаженніший Святослав також відзначив, що Україна сьогодні згадує День пам’яті жертв політичних репресій. «Тому ми сьогодні особливо молилися за мільйони невинно вбитих на українській землі, через що історики назвали наші землі кривавими. Нехай Господь упокоїть їх у своїх небесних оселях, а українську землю захоронить від будь-яких репресій», – побажав Предстоятель.