Глава УГКЦ взяв участь у святкуванні Гайдудорозької митрополії в Угорщині
  • Нед, 30/04/2017 - 22:24

Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відвідав з робочим візитом Угорщину. На запрошення митрополита Угорської Греко-Католицької Церкви владики Филипа (Кочіша) він взяв участь в посвяченні митрополичої курії Угорської Греко-Католицької Церкви в Дебрецені, яке відбулося 29 квітня.

Блаженніший Святослав очолив Чин освячення спільно з Примасом Угорської Римо-Католицької Церкви кардиналом Петером Ердьо, з митрополитом Гайдудорожської митрополії Фипом (Кочішом), з владикою Атаназієм (Орошом), Єпархом Мішкольської греко-католицької єпархії, та апостольським адміністратором Ньїредьгазької єпархії отцем Авелем Сочкою.

В молитві взяли участь греко-католицькі єпископи з різних країн: владика Вільям (Скурла), Митрополит Пітсбурзький (США), Іван (Баб’як), Митрополит Пряшівський (Словаччина), Юрій (Джуджар), Апостольський Екзарх (Сербія), Вірджіл (Берча), Єпарх Орадеа (Румунія), Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський, та римо-католицькі владики Угорщини.

Серед присутніх гостей були представники угорської влади та представники різних релігійних конфесій Угорщини. Від української делегації в святкуванні взяли участь отець Олег Олекса, секретар Блаженнішого Святослава, та о. Дамян Габорій, душпастир для українців в Угорщині, та брат Іпатій, ЧСВВ.

В своєму слові Блаженніший Святослав привітав митрополита Филипа та угорське духовенство з цією історичною подією та подякував за сприяння в наданні духовної опіки для українців, які мешкають в Угорщині.

У рамках святкування відбулася зустріч Глави УГКЦ з Главою Римо-Католицької Церкви Угорщини кардиналом Ердьо, який запросив Блаженнішого Святослава з офіційним візитом відвідати Будапешт. Під час зустрічі сторони домовилися про надання всебічної душпастирської опіки усім вірним УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами прес-служби УГКЦ в Угорщині

 

Довідка

Гайдудорозька єпархія була створена 1912 року Францом Йосифом І під тиском угорського уряду і затверджена Пієм X. До складу її входило 162 парафії. Вірні Гайдудорозької єпархії — угорці східного обряду, переважно нащадки мадяризованих русинів-українців.

20 березня 2015 року Папа Римський Франциск підняв Угорську Греко-Католицьку Церкву до рангу митрополичої. Гайдудорозька єпархія стала архиєпархією, Мішкольцький екзархат − єпархією і, крім того, створено ще одну єпархію в Ньїредьгазі, виокремивши її з території дотеперішньої Гайдудорозької єпархії.