Глава УГКЦ взяв участь в урочистій академії, присвяченій 100-річчю перенесення мощів святого Йосафата до Відня
  • Пон, 14/11/2016 - 14:39

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив урочисте святкування з нагоди 100-річчя перенесення мощів св. Йосафата до Австрії. Святкування проходили 12 листопада в Архиєпископському палаці Відня. Ця подія стала основною у триденному душпастирському візиті Предстоятеля УГКЦ до Австрії.

На урочисту академію з нагоди відзначення 100-річчя перенесення мощів святого Йосафата до Відня прибули священнослужителі та парафіяни греко-католицьких церков Австрії та представники Римо-Католицької Церкви. Також на святкування завітали: Архиєпископ Жанбарт, Митрополит Мелхітської Греко-Католицької Церкви з Алеппо (Сирія); архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків у Білорусі; вікарій Йоанікій Чверенчук, представник протоархимандрита Василіанського чину, та о. д-р Олександр Петринко, ректор Колегіуму "Орієнтале" в Айхштетті.

Відзначення такої важливої для Української Греко-Католицької Церкви річниці розпочалося з молитви та освячення ікони св. Йосафота та св. Варвари, яке здійснив о. Юрій Коласа, генеральний вікарій для вірних візантійського обряду в Австрії. Ця ікона пізніше буде передана до церкви Святої Варвари.

У рамках академії Олег Турій, проректор з програмного розвитку Українського католицького університету, розповів присутнім про життя, церковну діяльність і мученицьку смерть св. Йосафата. Питання віднайдення, перенесення до Відня, потвердження автентичності й почитання мощів цього святого в Австрії у своїй доповіді розкрив о. д-р Тарас Шагала, парох церкви Святої Варвари у Відні.

З особливими словами до присутніх звернувся Глава УГКЦ Блаженніший Святослав: «Сто років тому з перенесенням мощів св. Йосафата трапилася унікальна подія: ми досвідчили спільну історію Української Греко-Католицької Церкви і Церкви в Австрії». Як зазначив Предстоятель УГКЦ, це підтвердило, що Католицька Церква – це не лише Латинська Церква, а так зване об'єднання з багатьох помісних Церков, які мають різні традиції. Патріарх провів історичні паралелі: «Сьогодні, як і сто років тому, в Україні війна. Як і століття тому, ми тут, у Відні, відзначаємо таку велику подію разом. Я думаю, що ця об’єднавчість і вселенскість Католицької Церкви в умовах, що сьогодні склалися, є великою надією для нас та для всієї Східної Європи».

Кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня і Примас Австрії, Ординарій для католиків візантійського обряду в Австрії, у своїй вітальній промові згадав часи, коли він уперше, будучи 19-річним юнаком, відвідав Божественну Літургію в церкві Святої Варвари у Відні. Відтоді його любов до католиків візантійського обряду переросла у справу всього життя. Кардинал зауважив, що місцеві греко-католики є «перлиною в Церкві Відня та Австрії», а священики візантійського обряду, які взяли  на себе душпастирство в римо-католицьких парафіях, - «стали великим збагаченням для нашої країни».

На закінчення кардинал сказав: «Я щодня молюся за припинення цієї жахливої «нав'язаної» війни, якої Україна ніколи не хотіла. Ця земля вже багато разів переживала страхіття терору та репресій. Особливо трагічним для України був голодомор, штучно створений репресивним сталінським режимом, коли Україна втратила мільйони людей».

Урочиста академія закінчилася молитвою «Боже великий, єдиний», яку заспівала оперна співачка, солістка Віденської національної опери Зоряна Кушплер. Жіночий голос символічно був голосом та молитвою всієї України.

Прес-служба Ординаріату для католиків
візантійського обряду в Австрії