Глава УГКЦ: «Як колись сім’я рятувала Церкву, так і сьогодні Церква має рятувати сім’ю»
  • Птн, 14/11/2014 - 21:51

Єпископи УГКЦ, РКЦ в Україні та Мукачівської греко-католицької єпархії відбули спільні реколекції.

У коментарі для Радіо Ватикану Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відзначив, що спільні духовні вправи єпископів України – дуже важливі, «оскільки спільна духовна дорога, спільний духовний досвід є глибокою духовною основою спільної братерської діяльності й служіння наших владик в Україні».

Реколекції закінчилися щорічної братньою зустріччю, на якій владики мали можливість поспілкуватися на актуальні душпастирські теми непростого часу в Україні. Темою братньої зустрічі була родина, сім’я. Тема сім’ї є відгомоном Папського Синоду, який нещодавно завершився.

«Ми сьогодні спостерігаємо не тільки в Україні, а й у Європі і в усьому світі дуже глибоку кризу інституції сім’ї як такої, – каже Блаженніший Святослав. – Владики на Синоді в Римі говорили про те, що сьогодні більша частина шлюбів, навіть тих, які укладені в церкві, розпадаються. Близько 70 відсотків дітей виховуються не в сім’ї. Ми в Україні, особливо тепер, відчуваємо, наскільки цінною є сім’я, інституція сім’ї».

 

«Знаємо, – розповів Глава УГКЦ, – що в часи переслідування Церкви сім’я врятувала Церкву. Усі ми навчилися молитися від наших батьків. Ми в сім’ї перейняли нашу віру. Як колись сім’я врятувала Церкву, так сьогодні Церква має рятувати сім’ю задля майбутнього, - майбутнього і Церкви, і українського народу, і Української Держави».

Реколекції провадив владика Яцек Пиль, Єпископ-помічник Одесько-Сімферопольської дієцезії, який перебуває в Сімферополі. «Владика є свідком віри. Він бачить, як непросто сьогодні бути католиком у Криму. Так само непросто бути католиком в окупованій частині Донбасу», – зазначив Архиєрей.

Блаженніший Святослав подякував нашим вірним, які «твердо тримаються своєї матері-Церкви, бо бачать, що віра в Бога – це та сила, яка допоможе подолати всі труднощі земного життя». «Ми намагатимемося зробити все для того, аби душпастирі були зі своїми вірними», – запевнив Глава Церкви.