Глава УГКЦ: «Якщо політики загасять моральні світочі, то настане дуже небезпечна темрява»
  • Птн, 22/03/2019 - 14:32

Справжній християнин є найкращим громадянином, тому що він має внутрішню духовну мотивацію для того, щоб чинити добро і уникати зла. Більш конструктивного громадянина годі знайти.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю «Українській правді».

«Ми сьогодні живемо в період постправди. Тому важко зрозуміти, чи кандидат говорить правду. Християнин на такому поведінковому рівні має певні критерії для розрізнення. Очевидно, що виховання зрілих громадян, які б самі могли орієнтуватися в суспільному дискурсі, – це перше завдання Церкви. І греко-католики є активними громадянами. На цьому рівні Церква завжди буде активна», – сказав Предстоятель.

Архиєрей також відзначив, що УГКЦ завжди намагається бути Церквою, яка не втручається в політику, а з іншого боку – не дає політикам себе інструменталізувати для своїх політичних цілей. «Вияви публічної побожності, про які ви запитуєте, зокрема в передвиборчий період, – це один із способів використання довіри людей до Церкви. Ми бачимо, що сьогодні рівень довіри до державних інституцій є дуже низьким, а Церкві люди поки що довіряють», – пояснив Блаженніший Святослав.

«Церква, яка інституційно намагається в такий спосіб досягнути своєї лобістської мети через співпрацю з такого типу політичними кон’юктурами, завжди втратить. Бо такі політики, немов якір, потягнуть на дно довіру вірян тієї Церкви до її священноначалля, до місії, яку Церква повинна виконувати в суспільстві як моральний орієнтир. Якщо політики загасять моральні світочі в Україні, то настане дуже небезпечна темінь. Гадаю, що всі Церкви повинні це розуміти», – наголосив Глава Церкви.

Крім того, Предстоятель підкреслив ще філософський рівень певних цінностей, принципів і засад суспільного будівництва. «І ось тут Церква, – вважає духовний лідер українців, – має особливе завдання – бути активно присутньою в суспільному дискурсі стосовно того, на яких принципах, засадах, цінностях нам потрібно будувати нашу державу. Бо ми бачимо, що часто наші політики будують свої виборчі гасла, навіть коаліційні угоди, не на хартії цінностей, а на прайс-листах. І це, на мою думку, є з одного боку нерозумно, а з іншого – шкідливо і небезпечно».

«Хоча Греко-Католицька Церква ніколи не була державною, не була гвинтиком в якійсь державній машині, а завжди слугувала гвинтиком народу, – сьогодні вона є активно державницькою. Тобто намагається увесь свій досвід долучити до будівництва не фейкових інституцій, а справжньої, міцної, державної світоглядної матриці з християнською, розвиненою демократією», – додав Глава УГКЦ.