Глава УГКЦ – Януковичу: «Ми є були і будемо зі своїм народом»
  • Птн, 24/01/2014 - 22:48

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів про зустріч членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Президентом Януковичем. В ефірі «Громадського ТВ» Предстоятель, зокрема, наголосив: «На переконання членів ВРЦіРО, тільки тоді, коли ми поставимо за абсолютний пріоритет недопущення громадянської війни, силового протистояння і збереження миру, можна переходити до наступних кроків».

Свою участь у сьогоднішніх подіях в Україні члени ВРЦіРО пояснюють як суто миротворчу діяльність.

За словами Блаженнішого Святослава, раніше представники ВРЦіРО декларували, що мають намір стати посередником між політиками та громадськістю. «А тепер ми вирішили діяти як посередники і миротворці. В ухваленому раніше комюніке ми засудили всіх тих, хто переступив Божу заповідь «Не вбий», і відкрито попросили про зустріч із Президентом і представниками опозиції», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

Сьогодні відбулася перша зустріч з Януковичем, на завтра, 25 січня, запланована зустріч із представниками опозиції, повідомив він.

До Януковича прийшли всі члени ВРЦіРО. Кожен мав слово до Президента, в якому висловив занепокоєння щодо подій в Україні.

Зокрема, Глава УГКЦ підкреслив кілька болісних аспектів, з якими зіштовхуються душпастирі УГКЦ.

«Найперше, я наголосив на тому, що ми є, були і будемо зі своїм народом. Протягом останніх двох місяців ми перебували не тільки на Майдані з нашими людьми, а й, можна сказати, вибороли право там знаходитися. Сьогодні всі розуміють, що присутність духовенства є дуже важливою для умиротворення тих людей і збереження мирного протесту як такого. Ми намагаємося послужити нашим людям усім, чим тільки можемо. Ми відкрили наші храми, аби прийняти й обігріти тих, хто цього потребує», –  сказав він.

Глава Церкви повідомив Януковича, що, провадячи душпастирську діяльність, священики УГКЦ стають свідками того, що є багато поранених, які бояться звертатися до київських лікарень по допомогу, бо сам факт поранення правоохоронні органи кваліфікують як доказ злочину. Таким чином люди просто не мають куди йти.

Блаженніший Святослав розповів Януковичу історію одного хлопчини, який, втративши око, був змушений стрибати з другого поверху лікарні, тікаючи від міліції, яка прийшла за пораненими. «Я сказав, пане Президенте, це не нормально. Ці люди повинні мати доступ до лікарської опіки. Крім того, сам факт поранення не можна кваліфікувати як доказ складу злочину», –  зазначив Предстоятель.

Друге, що висловив Глава Церкви Президенту, – в’язничні капелани УГКЦ не можуть доступитися до тих, хто був ув’язнений через події на Грушевського, бо вони чомусь «під охороною надзвичайно строго режиму».

«На жаль, я не почув від Президента якоїсь чіткої відповіді на ці потреби, але було сказано, що ті, хто не вчинив тяжких злочинів, мають бути звільнені. Побачимо, наскільки це відповідатиме дійсності», – додав Блаженніший Святослав.

З Януковичем говорили також про вбивства та катування, до яких вдавався «Беркут», зокрема про знущання над Михайлом Гавриляком, якого було захоплено і роздягнено на морозі догола…

«Президент сказав, що це негідно, так не можна чинити, але це відповідь насилля на насилля», – розповів Глава УГКЦ.

На запитання журналістів, чи дослухався Янукович до релігійних діячів, Блаженніший відповів: «Гадаю, щирість має перевіритися ділами».

Нагадаємо, ВРЦіРО провела своє екстрене засідання 22 січня, у День Соборності України. Члени ВРЦіРО під час засідання побачили, що на Європейську площу їхав БТР… Того дня також загинули люди.

ВРЦіРО – це громадська організація, яка об’єднує 90 відсотків усього релігійного середовища України.

 

Департамент інформації УГКЦ