Глава УГКЦ з Вашингтона: «На молитовному сніданку ми мали унікальну можливість говорити правду про те, що відбувається в Україні»
  • Пон, 10/02/2014 - 16:05

«Скажу вам чесно, що нас по-різному слухали. Хтось із конгресменів чи інших представників влади США, мабуть, слухаючи про Україну, думав собі: Богу дякувати, що в нас в Америці немає тих проблем, що має Україна, добре, що нам краще, ніж їм... Але я мав на меті таке «фарисейське відчуття кращості» зруйнувати, бо те, що відбувається в Україні, раніше чи пізніше зачепить не тільки всю Європу, а й кожного мешканця США. Бо якщо Україна не залишиться вільною і незалежною державою, тоді весь світ може стати на порозі нової холодної війни».
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Завершився офіційний візит Глави УГКЦ до США
Владика Богдан (Дзюрах) подякував матерям як протестувальників, так і службовців силових структур за заклик до миру, який вони несуть на барикади
Лист-співчуття Блаженнішого Святослава з приводу смерті мами владики Івана (Баб'яка), Архиєпископа Пряшівського

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час проповіді в Українському католицькому крайовому соборі Пресвятої Родини у Вашингтоні, де 9 лютого відслужив Архиєрейську Божественну Літургію.

Як ми повідомляли, саме 9 лютого завершився офіційний візит Предстоятеля УГКЦ до США. Візит, головною метою якого була участь у 62-му Національному молитовному сніданку, розпочався 4 лютого.

Блаженніший Святослав наголосив, що цей сніданок був доброю нагодою зустріти багатьох різних людей, оскільки прибуло понад 135 представників різних країн. «І ми мали унікальну можливість у той непростий історичний період нашої Батьківщини говорити правду про те, що відбувається в Україні», − зазначив Глава УГКЦ.

На його погляд, події в Україні сьогодні знімають маску з багатьох людей, скидають фальшиві образи, які хтось собі витворив, як серед українського політичного, громадського, церковного середовища, так і в усьому світі.

«Тому сьогодні ми молимося, аби Господь Бог допоміг кожному з нас знати правду про себе й про свою країну і виблагати милосердя для нашої країни і для кожного з нас», – побажав на завершення Блаженніший Святослав.

Він подякував вірним за нагоду молитися з ними і в молитвах принести на престол перед Господом Богом Україну, український народ, українську державу, яка переживає такий нелегкий момент своєї історії.

«У сьогоднішньому євангельському читанні ми чуємо розповідь Христа про двох людей, які прийшли до храму: фарисея, який вивищував себе з посеред інших, і митаря, що почувався негідним бути в храмі й молився тільки однією молитвою: «Боже милостивий, будь мені грішному»… І Христос поставив за приклад усім християнам саме цього митаря», − говорив проповідник до вірних.

Глава УГКЦ пояснив, що ці дві особи показують два способи, як людина думає, що може наблизитися до Бога. «Хтось думає, що він сам може заслужити на близькість Бога, що, можливо, своєю досконалістю праці може вибратися на вершину святості самого Бога. А насправді так не є. Єдиною дорогою до Бога є дорога смирення перед Богом. Упокорення перед Богом не є зневагою нашої гідності. Упокорення – це здатність людини знати правду про себе. Це спосіб, як отримати Боже милосердя», – наголосив Блаженніший Святослав у проповіді до вірних УГКЦ у Вашингтоні.

Департамент інформації УГКЦ