Глава УГКЦ закликав не сумніватись на тому шляху, який нам показала Небесна Сотня, на який ми ступили після Революції Гідності
  • Нед, 02/08/2015 - 15:43

Сьогодні, у першу неділю серпня, завершилась IV Всеукраїнська Патріаша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої в с. Крилос. Кульмінацією прощі стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Як завжди, духовенство і паломники тепло прийняли Предстоятеля УГКЦ, гучними оваціями та щирою спільною молитвою. Співслужили нашому Патріарху митрополити та єпископи. Серед них Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир (Війтишин), Архієпископ і Митрополит Львівський Кир Ігор (Возняк), Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василь (Семенюк), єпископ-помічник Івано-Франківський Кир Йосафат (Мощич), єпископ Коломийсько-Чернівецький  Кир Василь (Івасюк), екзарх Луцький Кир Йосафат (Говера), екзарх Одесько-Кримський Кир Михаїл (Бубній), а також єпископ курії Верховного Архієпископства  УГКЦ Кир Богдан (Дзюрах).

У своєму слові, під час роздумування на євангельським текстом, Блаженніший Святослав порівняв Українську державу із човном, який знаходиться серед бурхливого моря. Провівши історичну паралель, Глава нашої Церкви зазначив: «Нашим предкам завжди було непросто, серед різних обставин, які можемо назвати «ніччю», втримати човен українського буття. Але наші предки могли вистояти і пройти їх лише тому, що розуміли: твердість їхнього шляху не полягає у твердості їхніх ніг, але у силі Божої руки, яка веде їх на цій історичній дорозі».

Також Блаженніший Святослав звернувся до подій, які нас безпосередньо заторкують, до обставин «теперішньої ночі» - війни на Сході України. Глава і Отець нашої Церкви закликав не сумніватись на тому шляху, який нам показала Небесна Сотня, на який ми ступили після Революції Гідності.

«Сьогодні ми, о четвертій сторожі ночі, стоїмо серед розбурханого моря нашого українського буття. Як тільки ми будемо шукати у вірі спасаючої руки нашого Господа, одразу ж її знайдемо. Жодна людина, жодні людська сила, жодні міжнародні перемовини і дипломатія не дадуть нам тої сили, щоб пройти шляхом до свободи і гідності. Тою дорогою нас перевести може лише Господь Христос. Той мир, який ми сьогодні хочемо випросити у нашого Господа, той мир у нашому Українському човні, походить від Бога, який тут разом у ці хвилини є з нами» - підсумував наш Патріарх.

По завершенню Божественної Літургії, Блаженніший Святослав освятив реанімобілі, придбані волонтерами з Івано-Франківська, для допомоги нашим військовим на Сході.

Пригадуємо, що проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої розпочалась в суботу, 1 серпня, в Івано-Франківську, Архієрейською Літургією, яку очолив єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії Кир Йосафат Мощич. Відтак, прочани розпочали піший похід, який організувала Молодіжна комісія нашої Архієпархії. Близько 16:30 год. вірні завітали до с. Крилос, де о 17:00 розпочалося представлення молодіжних та мирянських спільнот Архієпархії, а відтак, після вечері, прочани зібрались на Молебень до рівноапостольного Володимира, князя Київського, який очолив голова Молодіжної комісії Архієпархії о. Віталій Дем'янець у співслужінні священиків-працівників комісії. Після Молебню вірні разом із священиками відвідали княжу криницю, де відбулося освячення води для паломників. О 21:00 розпочалась Велика Вечірні із Литією, яку відслужив Владика Йосафат (Мощич). Власне під час Вечірньої відбувся виніс чудотворної ікони і всі вірні мали змогу приступити до неї для почитання.