Глава УГКЦ закликав світову спільноту до солідарності з українським народом та пильної уваги до подій в Україні
  • Втр, 25/02/2014 - 23:57

Сьогодні в приміщенні головного офісу Радіо Ватикан Блаженніший Святослав (Шевчук) дав прес-конференцію для представників італійських та міжнародних ЗМІ, акредитованих при Апостольській Столиці.
 

Глава УГКЦ представив журналістам ретроспективу подій в Україні впродовж останніх трьох місяців, розповів про миротворчу роль українських Церков та закликав міжнародну спільноту до солідарності з українським народом. Модератором прес-конференції був о. Федеріко Ломбарді, прес-секретар Папи та керівник ватиканської прес-служби.

Протести в Україні, зазначив Блаженніший Святослав, були відповіддю українців на дії корумпованої влади та маніфестацією справжньої європейської ідентичності українського народу. Предстоятель УГКЦ категорично не погоджується з тими, хто називає маніфестантів екстремістами чи терористами.

«Хочу наголосити, що це були мирні протести мирних людей. Характеристикою Майдану була його релігійна складова: люди молились кожного дня, а коли снайпери відкрили вогонь по мітингувальниках, люди шукали священика, щоб приступити до сповіді. Хіба так поводяться терористи?» – поставив риторичне запитання Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ також розповів журналістам про роль Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій у врегулюванні ситуації. Він зокрема наголосив, що цей орган, який представляє 90 відсотків населення України, від самого початку підтримав європейський вибір українського народу. Саме тому, «коли наші вірні попросили нас про духовний супровід, ми відчували наш моральний обов’язок бути разом з ними».

За його словами, Майдан став справжнім феноменом екуменічного та міжрелігійного діалогу: «Це був простір, який об’єднав різних людей, незалежно від їхньої релігійної, етнічної чи мовної приналежності». Предстоятель УГКЦ переконаний, що жертви Майдану змінили серця мільйонів українців та розбудили їхню свідомість.

Блаженніший Святослав також закликав міжнародну спільноту до максимальної уваги до подій, що зараз відбуваються в Україні, наголосивши, що «небезпека ще не минула». Він також закликав країни Європейського Союзу переосмислити стосунки з Україною, дозволити українцям вільно пересуватися по території Європи та попросив прийняти на лікування поранених учасників протестів.

На запитання про те, наскільки Папа Франциск обізнаний із ситуацією в Україні, Блаженніший Святослав зазначив, що Святіший Отець тричі висловлював свою підтримку українському народу та у своїх словах дав зрозуміти, що це було протистояння між корумпованою владою та українським народом.

Додамо, що в ці дні Глава УГКЦ перебуває з візитом у Ватикану для участі в роботі Ради Папського Синоду Єпископів. Проведення прес-конференції Глави УГКЦ стало відповіддю на великий інтерес іноземних ЗМІ до подій в Україні.

Департамент інформації УГКЦ