Глава УГКЦ закликав у Римі відроджувати служіння духівників родин
  • Суб, 17/10/2015 - 02:23

До відродження служіння духівників подружжя і родини закликав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час засідання Єпископського Синоду у Ватикані на тему «Покликання і місія родини в Церкві та сучасному світі».

 У розмові з Католицьким інформаційним агентством Предстоятель зазначив, що «ми потребуємо не психологів, соціологів, а духовних отців, аби відродити християнську духовність і пройняти нею подружжя та родини». Блаженніший Святослав звернувся з відозвою до Папи Франциска та синодальних отців з проханням про молитву за Україну. «Нехай Католицька Церква в усьому світі покаже, що ми не покинуті напризволяще, що Бог, Папа і Церква – разом з українським народом, який зараз страждає», – додав Глава Церкви.

Архиєрей пригадав слова Папи, сказані на початку Синоду, в яких він переконливо ствердив, що отці зібралися на Синод не для того, щоб змінити науку Церкви про подружжя і родину. «Ми зібралися для того, щоб пошукати кращих методів, щоб якнайкраще допомогти родині в сучасному світі, щоб вона жила згідно з Євангелієм і наукою Церкви. Таке завдання ми отримали від Папи і це значною мірою врівноважило дискусії та сумніви щодо дальшого перебігу синодальних нарад», - сказав Верховний Архиєпископ Києво-Галицький.

Говорячи про завершений другий етап дебатів щодо теологічного розуміння подружжя і родини, Глава Церкви визнав, що його дуже втішили результати дискусій на цю тему в групах circuli minores. «Ми не мусимо ще раз повторювати доктрини Церкви про подружжя і родину, бо неможливо зробити це за короткий час, але й не про це йдеться»,– сказав він. На його думку, ця доктрина була чітко викладена у навчанні св. Івана Павла ІІ та бл. Павла VI.

За словами Предстоятеля УГКЦ, Церква зараз потребує визнання духовності родини в сучасному світі. «Виклики сучасності послаблюють родину. Ми стаємо щоразу крихкішими і беззахисними істотами», – вважає він. На його переконання, сучасна родина не потребує зараз від Церкви людських інструментів підтримки, оскільки їй це дають психологи, соціологи, інші суспільні науки чи державні програми підтримки. «Ми є Церквою, тобто живим тілом Христа, і живемо в постійній присутності Святого Духа. Нашою головною метою і завданням є уділяти Святого Духа, котрий зміцнює, лікує рани і нас, слабких людей, робить здатними витримати і встояти супроти сучасних викликів. Святий Дух діє не лише в момент укладення таїнства подружжя: Його ласка активна протягом усього подружнього життя і родини. Ми повинні наново відкрити присутність Божої любові й Святого Духа в подружжі та в родині», – переконаний Верховний Архиєпископ.

Глава УГКЦ вказав на потребу відродження служіння духівників для родин. «Кожна родина повинна отримати допомогу від Церкви через свого духівника, котрий буде її супроводжувати, лікувати її рани ласкою Святого Духа. Вкаже сучасній людині, як молитися, практикувати християнський аскетизм, зростати духовно через слухання Слова Божого серед викликів сучасного світу, – сказав Блаженніший Святослав і додав: – Тому коли ми обговорюємо практичні рекомендації для душпастирів, то не можемо забувати про духовний провід. Духовні отці повинні бути адміністраторами Божого милосердя, Божої сили, котра постійно перебуває з нами і огортає своєю ласкою подружжя та родини».

Говорячи про Євхаристію для розлучених осіб, котрі живуть у нових цивільних зв’язках, а також про охоплення душпастирською опікою гомосексуалістів, Глава Церкви зазначив: «Ми сповнені милосердя для тих осіб, але також є певні умови, щоб отримати Боже милосердя. Христос сказав: «Навертайтеся і проголошуйте Євангеліє». Коли людина зранена гріхом, то необхідними ліками є Євангеліє навернення і віри. Ми не можемо тільки говорити, що ви стоїте на доброму шляху і можете приймати Святе Причастя. Це була б зрада Ісуса Христа. Ми повинні жити й проголошувати правду, бути джерелом Божого милосердя. Заохочувати людей, що перебувають у такій ситуації, щоб вони скористалися тією ласкою, особливо під час оголошеного Папою Франциском Року милосердя».

Блаженніший Святослав пригадав, що в комуністичні часи переслідування Церкви та хвиль еміграції християнська родина підтримувала і берегла Церкву, а тепер святим обов’язком Церкви є підтримувати і берегти родину. Він провів паралелі з теперішньою ситуацією української родини і подав кілька статистичних даних, що промовисто свідчать про роль християнської родини в Україні. «Зараз, згідно з офіційними даними, ми маємо в Україні 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Кількість людей, котрі отримали міжнародну допомогу, церковну чи державну, становить близько 400 тисяч. Виникає запитання, хто допомагає решті? Відповідь звучить: християнська родина! Пригадаймо, що родини в Україні живуть зараз у страшних економічних умовах, але попри те виявляють велику силу солідарності й діляться всім, що мають. У минулому і сьогоденні Україну захищає християнська родина, передовсім православна і католицька, котру підтримує Святий Дух», – сказав Блаженніший Святослав.

Під час Синоду Глава УГКЦ говорив про самотність людини, не лише покинених одним із батьків дітей, але також про залишення напризволяще і на самоті в ситуації війни і трагедій цілих суспільств і народів. «Ніхто про нас не пам’ятає. У такій ситуації опинився зараз український народ. Ми маємо таке відчуття, що стали об’єктом політичних, дипломатичних, економічних і навіть екуменічних торгів». Багато людей в Україні питає: чи Бог покинув нас? Це важливе питання. Ісус на хресті волав: Боже, Боже, чому Ти мене покинув? Крик Христа на хресті був криком покинутої людини. Святий Августин, коментуючи ці слова Христа, сказав, що в той момент Він висловив крик усього людства. В Україні, на Близькому Сході і всюди там, де точаться конфлікти і війни, людина почувається самотньою і покинутою сама собі, – розповів Блаженніший Святослав і додав: Церква не може навчати тільки про подружню вірність, але мусить засвідчувати також свою вірність Богові, котрий ніколи не залишить самому собі свого створіння. Він завжди разом зі своїм людом, особливо, коли той терпить».

Архиєпископ звернувся до Папи Франциска з проханням про молитву за Україну і попросив, щоб до неї долучилися всі синодальні отці. «Нехай Католицька Церква в усьому світі покаже, що ми не покинуті на самоті, що Бог, Папа і Церква – разом з українським народом, котрий страждає», – наголосив Глава Церкви.

Повертаючись після Синоду до України, Глава УГКЦ прагне сказати своїм вірним, що Церква є вірною християнській родині, підтримує її і є джерелом її надії. «З кожним днем синодальних нарад ця надія завдяки Святому Духові зростає», – додав Верховний Архиєпископ Києво-Галицький.

У делегації Української Греко-Католицької Церкви на Синоді поряд з Главою УГКЦ присутні владики Гліб (Лончина) та Борис (Ґудзяк).

за матеріалами Католицької інформаційної агенції

Переклала Люда Бублик