Глава УГКЦ зазначив, що Путін і його пропаганда замовчують про тисячі своїх солдатів, вбитих в Україні
  • Втр, 24/02/2015 - 19:52

Як повідомляє інтернет-версія видання «Vatican Insider», під час прес-конференції у Римі 23.02.2015р. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав доволі гостро висловився на адресу російського президента В. Путіна та російської пропаганди: «Ланцюги брехні повинні бути розірвані», - сказав Глава УГКЦ. – «У Росії нічого не говорять про тисячі російських солдатів, які загинули в Україні».

Описуючи журналістам гуманітарну катастрофу в Україні, спровоковану російською агресією, Блаженніший Святослав зазначив, що в єпархіях УГКЦ зафіксовано тисячі біженців, 6 тис. людей уже загинуло у ході війни, а 12 тис. поранено, є велика кількість людей, уражених посттравматичним синдромом. «Офіційно ООН заявляє про 1 млн. переміщених осіб в Україні, однак церковні дані говорять про те, що ця цифра є заниженою удвічі. Майже 600 тис. людей були змушені втікати в інші країни. Український уряд не в змозі впоратися з цією ситуацією. Я називаю цю ситуацію гуманітарною катастрофою, якої не було в Східній Європі з часів ІІ Світової війни. З цього приводу я просив Святішого Отця та різні дикастерії Римської курії допомогти отриманню міжнародної гуманітарної допомоги. Нам вдалося забезпечити житлом 40 тис. переселенців через наш український Карітас. Але цього недостатньо. Є ще 140 тис. переміщених осіб, серед яких є діти, є поранені. Тому, щоб могти дійсно врятувати життя людей, нам потрібна міжнародна гуманітарна допомога», - зазначив Блаженніший.

Глава УГКЦ також розповів про те, що зараз в Україні діє практичний екуменізм, який об’єднує католиків, православних та протестантів у порятунку людських життів.

За словами Глави УГКЦ, Папа підтвердив, що схвалює позицію українського єпископату, який став на сторону народу. Блаженніший Святослав зазначив, що український єпископат є поза політикою, але «[…] ми – голос громадянського суспільства. Ми не говоримо президенту, що він повинен робити. Але ми виступаємо за соціальну справедливість, нагадуємо, що українські громадяни потребують реформ, наприклад, реформ правосуддя, тому що в нас нечесні суди. […] Ми наголошуємо, що саме олігархічна система привела Україну до катастрофи», - заявив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також розповів, що українські єпископи запросили Святішого Отця Франциска відвідати Україну. Глава українських греко-католиків відзначив, що проханням українського єпископату було також сприяння діалогу між церквами у пошуках миру. Блаженніший також виразив сподівання, що заклики Папи до миру будуть почуті не тільки жертвами агресії, але й світовим співтовариством.