Глава УГКЦ: Життя нового єпископа буде сувоєм, на якому Бог писатиме історію спасіння українського народу
  • Чтв, 07/04/2016 - 15:20

Подібно, як свято Благовіщення має два виміри – небесний і земний, так само ці два виміри має й сьогоднішня єпископська хіротонія. Не дарма перед хіротонією владика Володимир говорив, що Таїнство його покликання є таємницею, яку він відкриватиме усе своє життя. Чому? Бо Господь його вибрав, як свого улюбленця і як свого завідателя благодаті ще перед сотвореням світу. Ми про це не знали. А довідалися лише тепер.

Сказав під час проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у день свята Благовіщення з нагоди єпископської хіротонії владики Володимира (Груци), Єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ, 7 квітня в архикатедральному соборі святого Юра.

Далі Предстоятель Церкви додав, що об’явлення цієї Божої таємниці – покликання і вибрання для єпископського служіння була би неможливим без згоди обраної людини, яка повинна була прийняти це таїнство. «Сьогодні владика Володимир став учасником повноти Христового священства. Його особисте життя тепер буде тим сувоєм, на якому Господь писатиме, як у священній книзі, історію спасіння українського народу», - продовжив Глава УГКЦ.

За словами проповідника і сьогодні триває історія спасіння людства: «Бо Бог посилає нам вже не ангела, а єпископа, повного Духа Святого».

Зазвичай говорять, що єпископ має виконати три завдання: освячувати Божий люд, навчати його Словом Божественного Євангелія  і керувати ним. «Тепер, владико Володимире, маєш Божу благодать, яку отримав нині, роздати людям, а також навчати, просвіщати Божий люд, словом Божественної істини. Дякуємо вам за ваше ‘‘так’’ Богові, і за те, що ви, як справжній редемпторист, для якого Діва Марія є взірцем життя, навчені нею кажете Богові: ‘‘Нехай станеться мені за Твоїм словом’’», - звернувся до нового єпископа Блаженніший Святослав.

Додамо, участь в богослуженні взяли члени Синоду Єпископів УГКЦ, владика Мілан (Шашік), єпископ Мукачівської ГКЦ, та владики РКЦ в Україні.

Пригадуємо, що 14 січня 2016 року, у Ватикані Папа Франциск дав свою згоду на канонічне обрання Синодом Єпископів УГКЦ о. Володимира Груци, ЧНІ, дотеперішнього вчителя новиків у Львівській провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, єпископом-помічником Львівської архиєпархії УГКЦ із титулярним осідком Баганни (Dioecesis Bahannensis).