Глава УГКЦ зустрівся із Великим Лицарем братства чоловіків-католиків «Лицарі Колумба»
  • Чтв, 09/04/2015 - 09:28

В середу, 8 квітня, в приміщенні Патріаршої Курії в Києві відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, та п. Богдана Коваліва, Великого Лицаря братства чоловіків-католиків «Лицарі Колумба».

На зустрічі був присутній також капелан першої української Ради «Лицарів Колумба» о. Володимир Мальчин, віце-канцлер Патріаршої Курії. П. Богдан проінформував Главу Церкви про розвиток цієї мирянської організації, яка розпочала свою діяльність в Україні саме з благословення Блаженнішого Святослава.

Перша Рада «Лицарів Колумба» в Україні була утворена 20 вересня 2013 при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового і носить ім’я св. Володимира, при цьому варто відзначити, що «Лицарі Колумба» віддавна діють при греко-католицьких парафіях в США та Канаді . На даний час в Україні до лав цієї найбільшої мирянської організації у світі вступили близько 400 мужчин, які займаються харитативною діяльністю при семи утворених Радах у різних містах України.

П’ять із існуючих в Україні Рад «Лицарів Колумба» були засновані при греко-католицьких парафіях (остання із них при Соборі Вишгородської Богородиці), а дві – в римо-католицьких парафіях Львова та Самбора. Великий Лицар повідомив Главу Церкви зокрема про доробок київських Рад (Рада св. Володимира та Рада Князя Аскольда), які активно співпрацюють і підтримують військове та в’язничне капеланство Патріаршої Курії, Центр академічного душпастирства Київської архиєпархії, Київську Трьохсвятительську духовну семінарію, а також допомагають священикам в їхньому парафіяльному служінні.

Останнім часом «Лицарі Колумба» активно співпрацюють з київським «Карітасом», зокрема надаючи допомогу у вигляді харчових наборів соціальним категоріям тимчасово переміщених осіб, яких в Києві є чимало. Ця допомога розрахована на довший період часу і має на меті допомогти найбільш вразливим категоріям людей, що постраждали внаслідок війни на Сході України. Реалізація даної широкомасштабної благодійної акції стала можливою завдяки вагомій фінансовій підтримці від Найвищої Ради «Лицарів Колумба» в США. Як повідомив минулого місяця у штаб-квартирі Лицарів в Нью- Гейвені, Верховний Лицар Карл Андерсен, допомога «Лицарів Колумба» у розмірі 400 тисяч доларів призначена для підтримки зусиль католицьких єпископів України, спрямованих на здійснення численних гуманітарних проектів, серед яких поміч бездомним дітям і біженцям, соціальний захист малозабезпечених сімей. Таким чином, відзначив п. Андерсен, «Лицарі Колумба» прагнуть  відповісти на заклик Папи Франциска допомогти найбільш потребуючим.

Блаженніший Святослав подякував Великому Лицарю п. Богдану за його особисту посвяту задля розвитку цієї організації, зокрема в перший рік її встановлення. «Дуже тішуся, що спільнота «Лицарів Колумба» в Україні росте,» - відзначив Предстоятель УГКЦ, - «а це є ознакою Божого благословення. Я радий, що ідея гуртування мужчин при наших парафіях задля допомоги Церкві та Державі стала такою життєдайною». Далі Глава Церкви сказав: «Лицарі стали тим центром, довкола якого почали гуртуватися здорові сили нашого суспільства. Вони становлять основу надійних фахових людей, на яких Церква може покластися, і це особливо потрібне нам саме тепер у час нових викликів, які принесли нам обставини війни».

На завершення зустрічі, Блаженніший Святослав закликав усіх Лицарів Колумба в Україні продовжувати єднатися довкола чотирьох основоположних принципів організації, таких як милосердя, єдність, братерство та патріотизм, і таким чином підтримувати Католицьку Церкву в Україні в нових обставинах.

Повідомили в Канцелярії Верховного Архиєпископа УГКЦ