Глава УГКЦ зустрівся із викладачами та студентами НУ «Львівська політехніка» (ВІДЕО)
  • Втр, 10/09/2013 - 15:50

«Я сьогодні прийшов до вас, як ваш приятель і християнин. Я не хотів би, щоб перед нами стояли ієрархічні ступені чи інші перешкоди у спілкуванні. Прагну з вами подітися думками про подію, що відбулася кілька місяців тому, в той час, коли усі готувалися до святкування 1025-річчя Хрещення Руси –України...», - такими словами звернувся Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, до студентської молоді та викладачів Національного університету «Львівська політехніка» 10 вересня 2013 року.

 

 

 

Як зазначив у своєму слові Глава УГКЦ, в той час відбувалася інша важлива подія - перший візит новообраного Папи Франциска до Латинської Америки. «Як знаємо, тоді відбувався Світовий день молоді у Ріо-де-Жанейро, який зібрав майже 3 млн. молодих людей», - пригадав він. Тими днями був найхолодніший період року в цій країні. Адже тоді впав сніг і молоді люди ночували  під дощем на пляжі для того, щоб бути разом зі Святішим Отцем. Тоді ж, 22 липня Папа поспілкувався із журналістами. Під час дискусії із ними Святіший Отець сказав дуже коротку, проте глибоко християнську промову. «Папа сказав, що найперше бажання його, як новообраного Понтифіка, було бути з молодими людьми. І це знаменно, бо він каже, що хотів зустріти молодь у її соціальному контексті», - продовжив він. – «Я також хочу вам сказати, що там де ви є, туди би я хотів йти…».

За словами Глави УГКЦ, Папа Франциск прагнув знати, як молодь себе почуває в сучасній культурі, яку він вважає «культурою відкинення». Папа пояснив, що сучасна культура викидає на смітник молодь і старших.

«Сьогодні у світі формується ціле покоління молодих людей, яких у Європі дехто вже назвав «втраченим поколінням». Молоді люди не можуть інтегруватися у спільноту того суспільства, в якому вони живуть. Мовляв в них немає потреби. Зокрема, в Латинській Америці цілі покоління не можуть знайти роботи. А друга група людей мусить викидати на смітник старших, які сповненні мудрістю життєвого досвіду. Тоді цікаво виходить - одних не пускають у суспільство, а інших передчасно видаляють із нього і ставлять на них хрест…», - ділився своїми думками Блаженніший Святослав.

Блаженніший Святослав зауважив, що сьогодні християни мають велику силу, бо «коли хтось вірить в Бога, то Господь його впроваджує у спілкування із Собою». Віруюча людина стає членом Божої родини і тоді вона здатна творити повноцінні людські стосунки з іншими. Тому Церква захищає незмінні сімейні цінності та людські вартості. «Папа сказав, що віруюча людина має силу гуманізувати сучасне технологічне суспільство і протистояти «культурі відкинення», - додав він.

Крім цього, наприкінці свого слова Глава УГКЦ зазначив, що саме Національний університету «Львівська політехніка» був першим вузом у Львові, який відкрив двері для студентського капеланства :«Таким чином ми разом можемо послужити молодій людині для того, щоб спровадити її у суспільство».

«Є й інша складова суспільства, про яку ми не можемо забути, - старші особи. Вони є незамінними джерелами мудрості і життєвого досвіду. Молодій людині часто здається, що їй непотрібно старшої людини. Проте Папа стверджує, що саме сила молоді і мудрість старших - два крила, на яких можна будувати культуру…», - сказав Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, зустріч Блаженнішого Святослава зі студентами «Львівської політехніки» відбулася з нагоди Року віри з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка».

Департамент інформації УГКЦ