Глава УГКЦ зустрівся з головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті
  • Птн, 03/07/2020 - 11:57

Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, зустрівся із пані Оленою Богдан, головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті. Зустріч відбулася з ініціативи держслужбовця.

Під час зустрічі очільниця новоствореної Державної служби  України з питань етнополітики та свободи совісті розповіла логіку заснування такого органу державної влади. Пояснила цілі, які перед собою ставить. А відтак засвідчила про свою відкритість і бажання спілкуватися і співпрацювати з УГКЦ.

Блаженніший Святослав під час розмови розказав, як УГКЦ бачить динаміку розвитку державно-церковних стосунків. Глава Церкви пригадав, що органи державної влади, які займалися питаннями релігійних організацій, були побудовані по-різному. Здебільшого вони були репресивними, ставили собі на меті контролювати Церкви чи навіть цілковито їх собі підпорядковувати.

«Така політика держави є неприйнятною у нових обставинах. Ми сьогодні бачимо партнерську  модель державно-церковних стосунків. Коли держава поважає Церкви та релігійні організації і створює необхідні умови для їхнього вільного розвитку. А Церкви поважають закони України і, підтримуючи державність, намагаються послужити українському суспільству», - наголосив він.

Сторони зазначили, що дуже важливим фактором є те, щоб незалежно від політичних сил при владі кожна Церква чи релігійна організація почувалася захищеною у своїй державі.

«Кожна Церква і релігійна організація має відчувати, що її свободи, згідно з Конституцією, будуть належним чином гарантовані. Наша Церква є меншиною. Рівень релігійної свободи залежить від того, наскільки гарантовані права меншин. Тому ми сподіваємося, що цей орган забезпечить релігійні права та свободи і для УГКЦ», - додав Предстоятель УГКЦ.

Під час розмови сторони також зауважили, що є ще дуже багато невирішених питань: статусу, реституції церковного майна, реабілітації тих Церков, які були репресовані радянським режимом. «Ми сподіваємося, що на засадах однакового ставлення до всіх Церков всі наболілі питання, які є спадком минулого, ми зможемо разом конструктивно вирішити», - висловив сподівання Блаженніший Святослав.