Глава УГКЦ зустрівся з міністром культури України
  • Срд, 30/10/2013 - 01:12

29 жовтня 2013 року в приміщенні Міністерства культури України відбулась офіційна зустріч Блаженнішого Святослава (Шевчука), Отця і Глави УГКЦ, з міністром культури України Леонідом Новохатьком. Під час зустрічі було обговорено виклики, які стоять перед українським суспільством, пов’язані з глобалізацією, зокрема у сфері культури і духовності.

Обидві сторони визнали, що релігійний чинник є важливим у формуванні та дотриманні моральних норм суспільства за умови неухильного дотримання конституційного принципу відокремлення Церкви і Держави. Блаженніший Святослав запропонував відновити і пришвидшити процес прийняття вже давно опрацьованої спільними зусиллями експертів з боку державної влади, Церкви, громадянського суспільства та погодженої міжрелігійним співтовариством України, − Концепції державно-конфесійних відносин в Україні як засад державної політики у сфері державно-конфесійних відносин.

На думку Предстоятеля УГКЦ, Концепція державно-конфесійних відносин є своєрідним проектом напрямів розвитку церковно-державних стосунків, які наберуть своєї актуальності після підписання Асоціації України з ЄС. «З одного боку, такий проект затвердить положення «світськості держави». Це означає, що всі Церкви та релігійні організації мають однаковий статус і є рівними перед державним законом, − пояснив Блаженніший Святослав. – А, з іншого - вона забезпечить місце Церквам та релігійним організаціям у суспільному дискурсі».

Глава УГКЦ переконаний, що сьогодні в Європі відбувається процес секуляризації, який полягає у відкиданні із суспільного дискурсу будь-яких ознак релігійного життя. «На нашу думку, Концепція є оформленням чіткого положення про місце релігійної складової в українському суспільстві, що є вкрай необхідним для збереження особливості Української держави і суспільства. Ця особливість полягає в тому, що в Україні Церкви і релігійні організації є активними і важливими чинниками громадянського суспільства. Тому є необхідним, щоб це було законодавчо закріплено і офіційно задекларовано», − додав Предстоятель УГКЦ.

У цьому контексті було стверджено як позитив, що в цій сфері правові норми європейської спільноти надають національному законодавству превалювання та свободу задля збереження національної культури і самобутності.

На завершення зустрічі міністр культури висловив побажання щодо подальшої ефективної практичної співпраці та частіших особистих контактів задля суспільного блага нашого народу. Блаженніший Святослав підтримав цю пропозицію та подарував очільникам Міністерства культури України презентаційні фотоальбоми про Українську Греко-Католицьку Церкву і пам’ятні монети Національного банку України, випущені з нагоди освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

У зустрічі також взяли участь: Михайло Мошкола, голова Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, та митрофорний протоієрей Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.  

 

Департамент інформації УГКЦ