Глава УГКЦ зустрівся з Прем'єр-міністром України. Обговорили тарифи та низку інших питань
  • Птн, 22/10/2021 - 10:15

21 жовтня 2021 року в Будинку Уряду України відбулася зустріч Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава з паном Денисом Шмигалем, Прем'єр-міністром України. Зустріч відбулася на прохання Предстоятеля УГКЦ.

На початку розмови Блаженніший Святослав подякував пану Прем’єрові за його увагу і слово, яке було скероване з приводу відкриття пам’ятників отцю Омелянові Ковчу в Любліні та Блаженнішому Любомирові Гузару у Вінниці та в якому було наголошено на важливості спорудження цих пам'ятників. За словами Глави Церкви, пам’ятник священномученику Омелянові Ковчу в Польщі – це можливість свідчити правду про життя і діяльність УГКЦ, зокрема про те, що стосується питань Голокосту і порятунку євреїв греко-католицькими священниками в часи Другої світової війни.

У розмові пан Денис Шмигаль зазначив, що для нього постать Блаженнішого Любомира є дуже важливою і він шкодує, що особисто не зміг бути на відкритті, а також висловив сподівання, що приклад Вінниці буде заохоченням для інших міст. Зокрема, пам’ятник Блаженнішому Любомиру постане у Львові, Тернополі та інших містах, де він був почесним громадянином.

Тоді учасники зустрічі обговорили низку питань. Передусім говорили про сучасну ситуацію поширення короновірусної інфекції. Було зазначено, що вакцинація є сьогодні поки що єдиним ефективним методом захисту себе і своїх ближніх.

Також сторони обговорили питання тарифоутворення для Церков і релігійних організацій. Прем’єр-міністр пояснив Главі Церкви, яким чином уряд і Президент працюють над цією проблематикою, а відтак запевнив Предстоятеля УГКЦ, що уряд бере до уваги звернення Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, а також поодиноких спільнот у цьому питанні і ВРЦ невдовзі отримає відповідь на свого листа.

«Уряд робить все для того, щоб, з одного боку, забезпечити справедливу ціну на газ, а з іншого – йти назустріч релігійній спільноті України, щоб відповідати тим потребам, які мають Церкви і релігійні організації», – було зазначено в розмові між Главою УГКЦ і Прем’єр-міністром України.

Блаженніший Святослав в контексті міжнародної діяльності ВРЦіРО розповів також про свій недавній візит до Угорщини, під час якого угорський уряд обіцяв виділити земельну ділянку для української громади в Будапешті під будівництво церкви, школи, дитячого садочку. А відтак поінформував пана Шмигаля про контакти, які планує нав’язувати ВРЦіРО з Радою Церков в Угорщині.

Також у розмові говорили про потреби української громади в Польщі, зокрема про душпастирство і потребу ділянки для будівництва храму для української громади у Варшаві. За словами Глави Церкви, Денис Шмигаль взяв до уваги озвучені Блаженнішим Святославом потреби українців.

Останньою темою зустрічі стало питання сурогатного материнства, яке вже неодноразово піднімалося у подібних розмовах.

Сторони домовилися про те, що коли буде створена робоча група з боку Уряду для прийняття закону про врегулювання питання сурогатного материнства, до цієї групи будуть залучені експерти з ВРЦіРО, щоб врахувати делікатні питання захисту гідності жінки і гідності дитини.

«Ми однозначно виступили проти того, щоб сурогатне материнство використовувалося з комерційною метою», – підкреслив Глава УГКЦ.

Наприкінці було зазначено, що Прем’єр-міністр України відкритий до наступних зустрічей з релігійною спільнотою України, зокрема із ВРЦіРО.