Глава УГКЦ зустрівся з військовими капеланами військ США у Європі
  • Срд, 17/04/2019 - 10:58

16 квітня 2019 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся з делегацією військових капеланів військ США у Європі на чолі з капеланом 7-ї Армії США Тімоті Малардом.

Сторони обмінялися міркуваннями з питань функціонування капеланських служб в українському війську та Збройних силах США, відзначивши важливість ролі душпастирів, особливо в умовах виконання бойових завдань.

Глава УГКЦ наголосив на трьох напрямах можливої співпраці між Церквою та військовими капеланами США: допомога налагодженню професійного вишколу капеланів нашої Церкви, ділення досвідом американських колег у справі налагодження відносин із державними інституціями, а також сприяння реабілітації військових капеланів, що повертаються з району проведення бойових дій.

Предстоятель УГКЦ висловив притаманне нашій Церкві розуміння духовного супроводу у військах, зазначивши, що капелан, передусім, має залишатися душпастирем у військовому середовищі.

Капелан Малард відзначив, що його колеги в армії США концентрують свою увагу та зусилля на збереженні двох важливих функцій у капеланському служінні: дотриманні духовної ролі капелана у війську та на його вірності власній пасторальній ідентичності. Основним духовним принципом душпастирської опіки у військах США залишається служіння Богові через служіння військовим, довіреним його турботі.

Обидві сторони відзначили рівень позитивної співпраці представників різних конфесій у лавах Збройних сил України у сфері забезпечення духовних потреб військовослужбовців.