Глава УГКЦ звернувся до родин загиблих у війні: «Хочемо розділити ваш глибокий біль втрати»
  • Суб, 19/03/2022 - 21:48

Ми хочемо бути поруч з нашим народом, який страждає, якому болить. Це один із видів служіння, який Церква сьогодні хоче подарувати своєму народові, запевняючи, що ми були, є і будемо з вами. Такими словами Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звернувся до родин, які втратили рідних у війні росії проти України.

Звертаючись до родичів загиблих в ефірі «Відкритої Церкви» 17 березня, Предстоятель зазначив, що немає слів розради, які змогли б легко загоїти рани війни. Проте він запевнив, що Церква намагається бути поруч із людьми і разом з ними цей біль пережити.

«Ми знаємо, що розділений біль чи смуток наполовину зменшується. Біль втрати сина, брата, сестри, дитини – це щось настільки глибоке, що просто людськими словами неможливо зцілити», – сказав Глава Церкви і пригадав народну мудрість, яка навчає, що коли гине одна людина, виникає порожнеча, ніби загинув увесь світ. І коли рятуємо принаймні одну людину, рятуємо весь світ.

«Хто може заповнити порожнечу втрати цілого світу, коли ми переживаємо смерть рідних чи близьких?» – запитує Блаженніший Святослав. У таких обставинах, каже він, нашою надією є Господь Бог, воскреслий Христос, який відкриває нам таємницю смерті, яку ми зараз до кінця не бачимо. Саме особиста історія Христа – страждання, смерть і воскресіння – показує нам, що наші загиблі в цій війні продовжують жити. Вони є в руках Божих, перейшли з одного способу життя в інший.

«Ми, як християни, віримо у Воскресіння, тому ми віримо, що воскресне Україна. Ми віримо, що наші рідні і близькі, які загинули на цій війні, живуть в оселях нашого Небесного Отця, тому ми за них молимося. Ми просимо в Бога відпущення їхніх гріхів і прогрішень. Така молитва Церкви є вірою у Воскресіння», – зазначив архиєрей.

Він пояснив: «Коли ми вкладаємо до гробу тіла наших померлих, співаємо древній християнський гімн "Вічна пам'ять". Ми кажемо "Вічна пам'ять" героям України, які віддали своє життя за Батьківщину».

«"Вічна пам'ять" – це гімн Воскресіння, пам'ять Бога про людину. Бог пам’ятає про кожного нашого загиблого на полі бою чи під уламкам свого дому, а чи від розриву бомби. Ми можемо забути, а Господь Бог – ніколи, бо Його пам'ять вічна», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

«Нехай вічна Божа пам'ять буде усім тим, хто загинув на цій війні, відійшли від нас у вічність, віддали своє життя за кращу долю України і світу», – додав Блаженніший Святослав.