Глава УГКЦ звертається до духовенства та вірних долучитися до збору пожертв фонду «Андріїв гріш»
  • Птн, 29/11/2019 - 14:00

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав звертається до духовенства та вірних долучитися до збору коштів благодійному фонду «Андріїв гріш», яким розпоряджається Глава УГКЦ.

Як мовиться у листі до духовенства, згідно з рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, збірка проводиться щороку в усіх архиєпархіях, єпархіях та екзархатах Церкви з 2007 року.

«Люб’язно прошу в грудні, тобто ближчим часом, провести цьогорічну акцію «Андріїв гріш». Завданням Глави Церкви є помогти тим, які найбільше цієї допомоги потребують. Такими ресурсами, засобами служіння Глави Церкви для найбільш потребуючих є фонд «Андріїв гріш». Складаючи пожертви на цей фонд, ви допомагаєте особисто не Главі Церкви, а даєте в його руки елементи швидкого служіння і реагування, елементи швидкої невідкладної допомоги для тих, хто є в найбільшій нужді та потребі», - сказав Предстоятель у відеоролику, присвяченому цій темі.

Долучитися до ініціативи можна дуже простим способом – у День апостола Андрія Первозваного прийти до своїх храмів і помолитися за Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава і в цей день також скласти пожертву на «Андріїв гріш», кошти з якого будуть використані для благодійної діяльності Отця і Глави УГКЦ.

Досі кошти, отримані із вищезгаданого збору пожертв, використовувалися для підтримки структур УГКЦ на місійних теренах. Проте у вересні цього року Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви вирішив, беручи до уваги виклики, що стоять перед українським суспільством, спрямувати кошти фонду «Андріїв гріш» на пасторально-соціальні проекти в Україні. Така переорієнтація ресурсів допоможе УГКЦ ефективніше провадити пасторальну діяльність зокрема на Сході країни.

Блаженніший Святослав упродовж останніх років багато разів у різний спосіб надавав допомогу потерпілим унаслідок воєнних дій на Сході країни - як через осіб, безпосередньо заангажованих у соціальній сфері (військових і лікарняних капеланів, соціальних працівників), так і особисто. До нього приходили і приходять люди, які потребують люблячої материнської підтримки з боку Церкви. Об’єднавши свої пожертви в одному фонді, Церква зможе ефективно і якісно допомагати потребуючим.

Слід відзначити, що розподіл коштів відбувається за колегіальним рішенням правління фонду, до складу якого входять Блаженніший Святослав (як його голова) та четверо радників.