Глава УГКЦ про Патріарший собор: Ми будуємо чесно і не приймаємо гроші від влади і політиків
  • Срд, 23/01/2013 - 00:00

10 років триває будівництво, але до фінального акорду ще роки, й роки. Побілені стіни, бетонна підлога. Вже 2 роки служби тут правлять у неділю та на великі свята з принесеними іконами.

 

Первісна ціна храмового комплексу сягала 10 мільйонів доларів. Італійські смальти і позолота мозаїк, розписи і коштовний іконостас. Автономне опалення, сонячні батареї, плазмові екрани, системи відеозапису літургій – усе проектувалося найсучасніше. Та на все не вистачило грошей.

 

«Будівельні роботи – до 2 мільйонів доларів. Це велика сакральна споруда. Ми почали робити огорожу, стелити бруківку. Тобто екстер’єр робити. Масштаби тут дуже великі, тому кошти дуже великі», - пояснює Голова наглядової ради будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового, владика Йосиф Мілян.

 

Взамін на будь-яку пожертву – від 10 до тисячі гривень - у храмі видають цеглинку, із благословенням і молитвою. Найактивніші жертводавці – галичани.

 

У Київській архиєпархії час, коли потроху збираються гроші на будівництво, використовують на вдосконалення внутрішнього оздоблення. Під вівтарем, у підвалах розташують крипту, куди перенесуть останки Блаженнішого Йосипа Сліпого. А ще обов’язково облаштують зал на 250 місць зі сценою та численні кав’ярні.

 

«Хочемо, щоби спільнота будувалася не тільки єдністю святого Духа, а єднати людей за філіжанкою кави», - каже Йосип.

 

Але як би не було сутужно з грошима, допомоги від можновладців греко-католики не чекають.

 

«Ми не приймаємо пожертви від владних і політичних структур, лише від приватних осіб. Для того, щоб цей храм міг будуватися чесно, а наша церква була вільна. Ми його довго будуємо, але це є знак, що ми його чесно будуємо», - запевняє Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук.

 

//Ірина Шлепніна, «ФАКТИ», ICTV