Глава УГКЦ у Києві поблагословив келії монастиря сестер Пресвятої родини
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

3 листопада 2012 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, поблагословив келії монастиря Згромадження сестер Пресвятої родини, що будується у Києві. Будівництво було розпочато у 2011 році, коли Згромадження святкувало 100-літній ювілей від дня заснування.

 

Проведені до цього часу будівельні роботи дозволили сестрам перебратися у новозбудовані приміщення. Відтепер вони матимуть можливість своєю молитвою і духовним подвигом освячувати це місце, яке стане ще одним осередком розвитку як Згромадження, так і Церкви.

 

У слові, зверненому до сестер, Блаженніший Святослав зазначив, що у сьогоднішньому світі є лише один спосіб проповідування Христа – святість життя. Тож він побажав сестрам, щоб вони змагалися за святість життя і таким чином могли засвідчити присутність Бога у цьому світі.

 

Як ми повідомляли раніше, у неділю, 3 липня 2011 року, Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь монастиря Покрови Пресвятої Богородиці Згромадження сестер Пресвятої родини. Предстоятель УГКЦ тоді зазначив, що заснування нового монастиря для Церкви є великою подією, тому що «ще одна часточка неба засяє між нами».

 

Довідка про Згромадження сестер Пресвятої родини (ЗСПР) (Сестри Пресвятої родини)

 

Згромадження у 1911 році заснував о. Олександр Дикий. Співзасновником був о. Теофіл Горникевич. Перша сестра згромадження − с. Тереза Текля Юзефів. Із 1912 року монастир перенесено до села Гошів (Івано-Франківська обл.) На час ліквідації УГКЦ у 1946 р. нараховувалося 78 сестер у 20 домах Львівської, Станіславівської та Перемишльської єпархій. У підпіллі сестри займалися підготовкою дітей до першої сповіді. Активно діяли у період легалізації УГКЦ.

 

Сьогодні у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільсько-Зборівській та Бучацькій єпархіях працює 77 сестер, з них 3 новички. Сестри ЗСПР живуть також в Італії та Канаді.

 

Сестри служать у різних сферах, відповідно до харизми Згромадження. Вони навчаються, викладають у богословських навчальних закладах, зокрема в Українському католицькому університеті та в духовній семінарії. Важливе місце посідає апостольська праця, відповідно до актуальних потреб Церкви: робота з родинами, християнське виховання дітей і молоді при церквах, у дитсадках, школах, опіка над сиротами, обслуговування хворих у лікарнях. Сестри способом власного життя, за прикладом Пресвятої родини, практикують євангельські ради, як сказав Христос: «Пшеничне зерно, коли впаде на землю і умре, багато плоду приносить».

 

Департамент інформації УГКЦ