Глава УГКЦ взяв участь у робочій зустрічі XIII Звичайної ради Генерального секретаріату Синоду Єпископів Католицької Церкви
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

23−24 січня 2013 року у Ватикані проходила чергова робоча зустріч XIII Звичайної ради Генерального секретаріату Синоду Єпископів Католицької Церкви під головуванням Архиєпископа Ніколи Етеровіча, Генерального секретаря Синоду. На зустріч прибули кардинали: Вільфрід Фокс Напьє, Пітер K. A. Тарксон, Джордж Пелл, Оділіу П. Шерер, Луїс A. Тагле, Освальд Грасіас, Архиєпископи Бруно Форт, Сальваторе Фізікелла. Представником від Східних Католицьких Церков, як член Ради, є Блаженніший Святослав Шевчук.

 

Учасники зустрічі працювали над текстом майбутнього папського посиндального послання щодо нової євангелізації. Блаженніший Святослав, як представник східного богослов’я, зробив свій внесок у низку богословських, душпастирських та канонічних тем, які віддзеркалюють Традицію, богослужбовий досвід і душпастирські виклики Східних Католицьких Церков.

 

Зокрема, було наголошено на необхідності плекання власної духовної спадщини та на душпастирській опіці емігрантів, які належать до Східних Католицьких Церков свого права. Глава УГКЦ акцентував на тому, що свідчення їхньої живої віри є важливим елементом нової євангелізації в нових країнах їхнього проживання. Водночас він звертав увагу членів Ради, що допомога цим емігрантам з боку локальних католицьких Церков інтегруватися в життя місцевої Церкви в жодному разі не повинна означати їх церковну асиміляцію в латинському середовищі. Натомість підтримка емігрантів, вихідців зі Східних Католицьких Церков, повинна полягати в збереженні їхньої церковної ідентичності, забезпеченні душпастирською опікою під проводом священиків їхньої матірної Церкви та плеканні зв’зків із нею.

 

Як богословські експерти Синоду в роботі Ради брали участь: Грауліх, Онах, Манікарді, Брессан, Мартінеллі, Флорес Аркас.

 

Департамент інформації УГКЦ