Глава УГКЦ зустрівся із послом Федеративної Республіки Німеччини
  • Чтв, 01/11/2012 - 00:00

31 жовтня в Києві відбулася зустріч Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, із послом Федеративної Республіки Німеччини д-ром Крістофом Вайлем на прохання останнього.

 

Під час розмови посол висловив своє шанобливе ставлення до Української Греко-Католицької Церкви, яка «перетерпіла гоніння і вистояла у своєму служінні Христові». На думку дипломатичного представника, УГКЦ є Церквою, яка «має великий вплив на сучасне українське суспільство».

 

Відтак д-р Крістоф Вайль поставив Блаженнішому Святославу низку запитань і просив коментарів щодо різних подій. Зокрема, він поцікавився, якою УГКЦ бачить свою місію в українському суспільстві. Предстоятель відповів, що УГКЦ є членом громадянського суспільства, не працює в органах державної влади і не підтримує ідею «політичного православ’я». «Ми виховуємо громадян на основі християнських засад», − наголосив Блаженніший Святослав.

 

Посол запитав також, чим зумовлена присутність греко-католиків поза межами Галичини. Глава УГКЦ розповів про депортацію з теренів Західної України і про шлях, яким пройшла Церква, щоб «дати відповідь на душпастирські потреби своїх вірних». Внаслідок цього греко-католики присутні у всіх регіонах України і далеко поза її межами.

 

Сторони зачепили питання розвитку Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії. У рамках обговорення цієї теми Предстоятель УГКЦ поділився своїми враженнями від цьогорічного візиту до Німеччини.

 

Розповідаючи про стосунки з державною владою, Блаженніший Святослав наголосив на важливості цієї сфери церковного життя. При цьому він згадав про проект Закону № 10221, прийнятий Парламентом 16 жовтня 2012 року. Ухвалений документ ускладнив реєстрацію релігійних організацій та посилив контроль над ними. Глава УГКЦ висловив сподівання, що в діалозі з владою вдасться донести до законодавців шкідливість деяких норм цього закону. «Президент декларує рівне ставлення до всіх Церков і релігійних організацій України, але на місцях ставлення представників державної влади не однакове. Воно зокрема залежить від кількісної присутності певної конфесії», − відзначив  Предстоятель УГКЦ.

 

Під час зустрічі Блаженніший Святослав розповів також про діяльність Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, зокрема про її міжнародні ініціативи. Він згадав про поїздку делегації ВРЦіРО до Канади і США, під час якої Нижня палата Парламенту Канади – Палата громад – одноголосно визнала прикладом «відданості основним правам людини» діяльність Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького під час Другої світової війни. Разом із тим Глава УГКЦ повідомив посла про підготовку візиту представників ВРЦіРО до Брюсселя, який відбудеться в грудні цього року. «Ми хочемо бути голосом громадянського суспільства і використати наш візит для того, щоб донести до представників європейської спільноти інформацію про розвиток суспільного діалогу в Україні», − сказав про мету візиту Предстоятель УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ