Глава ватиканської дипломатії про події в світі
  • Нед, 26/04/2015 - 14:55

Кардинал Держсекретар П'єтро Паролін відповів на запитання журналістів щодо актуальних тем міжнародного порядку денного: 100-річчя вірменської трагедії, проблеми міграції, подорож Папи на Кубу, відносин Святого Престолу з Китаєм, терористичної загрози для Ватикану.

Розмова з представниками ЗМІ відбулася 24 квітня 2015 р. в богословській академії Тривенета, на півночі Італії, куди найближчим співробітник Папи був запрошений з лекцією.

Коментуючи слова Папи про фізичне знищення вірмен в Османській імперії на початку ХХ століття, кардинал Паролін підкреслив, що вони були "дуже зрозумілими і в той же час дуже стриманими". Папа висловився про цю трагедію, щоб сприяти примиренню. "Коли ми згадуємо про ті події - то не для того, щоб викликати ворожнечу, а щоб закликати всі сторони - через засоби, які здаються найбільш відповідними - зблизитися, дати загальну інтерпретацію історії, щоб знайти причини для згоди", - сказав ватиканський єрарх.

Говорячи про осінній візит Папи на Кубу, в контексті подорожі в США, кардинал Паролін відзначив його зв'язок з потеплінням відносин між цими країнами. Візит Папи Франциска має на меті підтримати цей процес.

Кардинал Держсекретар з жалем зазначив, що без змін залишаються відносини між Святим Престолом і Китаєм. "Мені було б приємно, якби вони почали функціонувати, я б хотів про них оголосити, але на жаль їх немає", - сказав кардинал і додав, що Святий Престол відкритий на діалог з цією азійською країною.

Проблема міграції вимагає солідарної відповіді всіх країн, підкреслив кардинал Паролін. Він назвав як пріоритет, створення таких умов у країнах походження мігрантів, які б дозволили їм спокійно жити у себе на батьківщині. Єрарх переконаний також, що неможливо бути добрими католиками без відкритості на мігрантів. "Любов до Бога і ближнього - це вершина християнського життя, а любов означає відкритість до всіх", - нагадав він.

Коментуючи нещодавні повідомлення італійських спецслужб про плановані теракти у Ватикані та арешти членів радикальних ісламістських угруповань в Італії, кардинал Паролін підкреслив, що існує побоювання за життя невинних людей, які можуть постраждати. Папа, в свою чергу, зберігає спокій, що видно по його стилю комунікації під час зустрічей з віруючими, зазначив найближчий співробітник Святішого Отця.