Глави церков просять звільнити Юлію Тимошенко
  • Чтв, 03/10/2013 - 19:34

Предстоятелі Церков і лідери релігійних об’єднань України звернулися до президента країни із закликом виконати рішення Європейського суду з прав людини за скаргою № 49872/11 і звільнити Юлію Тимошенко від покарання.

Як відомо, ЄСПЛ визнав арешт Юлії Тимошенко незаконним, політично мотивованим та ухваленим через суддівське свавілля.

 

У зв‘язку з набуттям законної сили рішення Європейського суду з прав людини свої листи з таким закликом Віктору Януковичу спрямували Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Глава Української Греко-Католицької церкви, Архієпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук, Архієпископ-митрополит Львівський Римсько-Католицької Церкви в Україні Мечислав Мокшицький, старший єпископ Всеукраїнського Союзу церков християн віри євангельської Михайло Паночко, Голова Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів В’ячеслав Нестерук.

 

У своїх зверненнях глави церков наполягають на відновленні справедливості як з огляду на християнське вчення, так і враховуючи важливість цього для європейського майбутнього України. Вони наголошують на тому, що мільйони віруючих громадян висловлюють бажання бачити державу рівноправним членом ЄС і що, як підкреслює зокрема Патріарх Філарет, «звільнення Тимошенко з ув’язнення, або хоча б надання їй можливості лікуватися за кордоном, — одна з ключових позицій, від яких залежить подальша європейська інтеграція України».

 

Повага до гідності людської особи, її прав та свобод належить до тих євангельських істин, які стали фундаментом європейської цивілізації, — нагадує Глава УГКЦ Архієпископ Святослав. — Великою мірою це стосується і осіб, чиї права згідно з рішенням ЄСПЛ не були дотримані й «особливо знаковим нині було б виконання рішення Європейського суду з прав людини, яке стосується справи Юлії Тимошенко».

 

«Це архіважливий момент в історії України, який зобов’язує Вас і нас проявити велику мудрість у цьому геостратегічному питанні, від вирішення якого залежить доля України та її майбутнє», — зазначає у своєму листі лідер Всеукраїнського Союзу церков християн віри євангельської Михайло Паночко.

 

Як відомо, за час ув’язнення лідера української опозиції Глави церков неодноразово закликали Віктора Януковича звільнити Юлії Тимошенко.

 

Нагадаємо, що раніше до Адміністрації президента були передані кілька сотень клопотань від місцевих рад, колишніх членів уряду України, представників громадськості практично всіх регіонів України, дипломатів, народних депутатів, інтелігенції, медиків, юристів, Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

Джерело: http://byut.com.ua