Глави Церков закликали Президента бути чесним і відмовитись від силових варіантів щодо Євромайдану
  • Пон, 16/12/2013 - 11:39
КИЇВ – У п’ятницю, 13 грудня 2013 року, в столичному Палаці «Україна» відбувся круглий стіл щодо врегулювання ситуації в Україні за участі Президента Віктора Януковича, лідерів опозиції – Арсенія Яценюка, Віталія Кличка та Олега Тягнибока, трьох попередніх президентів, а також релігійних і громадських діячів, повідомляє
Інститут релігійної свободи.

Організатором і модератором дискусії виступив перший Президент України Леонід Кравчук, який спочатку надав слово Главі держави та Прем'єр-міністру Миколі Азарову. Після виступів політичних діячів можливість озвучити своє бачення причин і можливих розв’язок нинішньої суспільно-політичної кризи отримали ієрархи Церков.

Запрошений до слова Патріарх Філарет (Денисенко), предстоятель УПЦ Київського Патріархату, підкреслив, що цей круглий стіл покликаний знайти порозуміння, щоб, “по-перше, зберегти державу, не розколоти її на частини”.

На його думку, протести були викликані тим, що влада обманула суспільство, вирішивши зупинити процес євроінтеграції після того, як цілий рік народ налаштовували та готували до укладення угоди про асоціацію України з ЄС.

“Як можна на неправді будувати державу? Всім відомо, що духовні цінності повинні стояти в основі життя – духовні, а не матеріальні. Якщо ми хочемо миру, то треба все робити, щоб був мир, – відзначив Предстоятель УПЦ КП і підсумував, – Там, де є неправда, Бога нема. І неправда приречена на поразку”.

Патріарх заявив, що для того, щоб Євромайдан розійшовся, мітингувальникам потрібна гарантія того, що Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. “Силою Майдан не розженеш. Один раз розігнати – на наступну неділю зберуться знов, у ще більшій кількості”, – сказав він.

"Ще одна небезпека – якщо Україна вступить у Митний Союз, то збереться ще більше", – додав Патріарх Філарет. Він також попередив присутніх про необхідність не застосувати силу щодо мирних протестувальників, попередивши, що застосування сили може призвести до громадянської війни.

При цьому Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) закликав Віктора Януковича не допустити силових протистоянь в Україні. “Пане Президенте, візьміть під особистий контроль силові структури в нашій державі. Бо кожен крок насильства породжує нову хвилю”, – звернувся він до Глави держави.

“Кожен, хто сьогодні виступає з радикальними закликами до насильства, чи він є під партійними прапорами, чи він у священичій рясі, чи він у погонах, – це провокатор. Гадаю, сьогодні воля народу – не слухати таких і від таких боронитися. Ми все повинні зробити для того, щоб контролювати насильство в державі”, – наголосив Глава УГКЦ.

Він відзначив, що тільки за допомогою діалогу можна дійти до порозуміння, бо діалог – це єдина альтернатива насильству. “Тільки діалог може нас урятувати від тої прірви, на межі якої ми стоїмо”, – сказав Святослав (Шевчук).

Він пригадав, що “паростки надії на діалог” були на початку цього тижня, проте у ніч на 11 грудня всі ті паростки були зруйновані. “Я щиро сподіваюся, що більше подібних необдуманих кроків не буде, –  сказав Глава УГКЦ, дивлячись в очі Президента, – Ми маємо все зробити для того, щоб не допустити ескалації насильства. Адже там, де говорять гармати, музи мовчать, і діалогу годі чекати”.

За його словами, молодь і студентство перші вийшли на Майдан, говорячи, що “альтернативи європейському майбутньому незалежна Україна не має”. Глава УГКЦ дуже попросив усіх, від кого це залежить, не тиснути на українську студентську молодь, зокрема з боку прокуратури та СБУ.

Українська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) також засудила насилля проти мирних демонстрантів, а також закликала владу і опозицію оголосити мораторій на будь-які силові дії. Про це заявив керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

“Християнська совість спонукає нас однозначно засудити прояви агресії та насильства. Ми вважаємо, що обидві сторони – і влада, і її опоненти – мають сьогодні чітко заявити про мораторій на будь-які силові дії”, – повідомив керуючий справами УПЦ.

Водночас він заявив про неприпустимість використання політичними силами у власних інтересах тієї чи іншої громадянської позиції українців.

“Нашим співвітчизникам, особливо молоді небайдуже, якою завтра буде Україна. І це слід визнати важливим здобутком нашого суспільства. Люди засвідчують свою громадянську позицію, вони прагнуть кращого майбутнього для своїх дітей, кращої долі для нашої держави. Не можна припустити, щоб цей прояв громадянської позиції був використаний різними політичними силами у власних інтересах”, – зазначив митрополит Антоній.

Також він нагадав, що кожен громадянин має право вільно висловлювати свою громадянську позицію, однак це має відбуватися в межах закону. “Є неприпустимим перешкоджання функціонуванню державних органів. Прояв громадянської позиції ні в якому разі не має перетворюватися на анархію”, – підкреслив керуючий справами УПЦ.

Митрополит Антоній наголосив на тому, що “висловлюючи свою позицію треба дослухатися до опонентів, в цьому важливий прояв справжнього демократичного суспільства”.

 

Нагадаємо, що в ніч на 30 листопада 2013 року представники влади організували жорстокий і кривавий розгін мирних демонстрантів силами спецзагону міліції «Беркут». Після цього мирний протест на підтримку євроінтеграції на столичному Майдані Незалежності відродився з вимогою відставки посадових осіб, винних у побитті студентів та інших мітингувальників, та притягнення до кримінальної відповідальності працівників міліції, задіяних у цьому.

Однак за два тижні мирних протестів жоден чиновник не поніс за це ніякої відповідальності. Більш того, учасники мирного пікету під назвою «Євромайдан» у ніч на 11 грудня пережили повторний штурм наметового містечка, здійснений бійцями Внутрішніх військ МВС України та спецпідрозділу «Беркут». При цьому мітингувальники за підтримки киян змогли стримати натиск правоохоронців і зберегли можливість продовжувати свій мирний протест на Майдані Незалежності в Києві.