Глави християнських конфесій в Єрусалимі прийняли безпрецедентне рішення про закриття Церкви Гробу Господнього
  • Пон, 26/02/2018 - 11:13

Глави християнських конфесій в Єрусалимі прийняли безпрецедентне рішення про закриття Церкви Гробу Господнього в знак протесту проти законопроекту про передачу державі прав на деякі церковні землі і проти стягування міського податку (арнона) з церковної нерухомості. Вхід в головну святиню християнського світу буде закритий на невизначений час вперше за майже 70 років існування Ізраїлю.

Приводом для такої жорсткої реакції лідерів православної, католицької та вірменської церков, під чиєю опікою  перебуває Церква Гробу Господнього, став законопроект депутата Кнесету Рахелі Азарії.

Згідно із законопроектом, мова йде про землі в західній частині Єрусалиму, придбані християнськими церквами ще до утворення Держави Ізраїль. Потім на початку 1950-х років церкви уклали договір з «Єврейським Національним фондом» (ККЛ) про оренду цих земель на 99 років. ККЛ в свою чергу передав землю будівельним підрядникам, які побудували на них будинки в надії, що договір про оренду буде продовжено автоматично.

«В останні роки церкви продали частину своїх прав на землю приватним особам і організаціям, про ідентичність яких нічого не відомо. В результаті жителі будинків опинилися в ситуації, коли більшість договорів про оренду будуть припинені і їм доведеться дорого заплатити за їх продовження», - йдеться в преамбулі законопроекту.

Рахель Азарія і ті,що підтримали її законопроект ще 19 депутатів Кнесету, знайшли просте рішення: відібрати ці землі у тих, хто перекупив їх у церкви, запропонувавши їм компенсації, розмір яких можна буде оскаржити в суді.

Відчуження законних прав церков, які старші, ніж Держава Ізраїль, Рахель Азарія виправдовує «інтересами тисяч жителів Єрусалиму і інших міст, які одного разу вранці виявили, що куплені ними квартири знаходяться на землі, проданій невідомо кому».

Азарія спростувала, що криза пов'язана з її законопроектом, прозваним пресою «законом про церковні землі». Партія «Кулану» розповсюдила заяву Рахелі Азарії, в якій сказано, що криза викликана поведінкою мерії Єрусалиму, яка заарештувала рахунки церков за борги по «Арнону».

«Систематична безпрецедентна атака проти християн Святої Землі порушує їх базові суверенні здавна існуючі права», - йдеться в заяві, виданій сьогодні Єрусалимським Патріархом Теофілом ІІІ, католицьким парохом Кустодії Святої Землі Франческо Паттоном і вірменським Патріархом Нуганом Манукяном. Законопроект Рахелі Азарії названий «дискримінаційним, расистським і огидним».

Ще одна причина обурення християнських церков - намір мерії Єрусалиму почати стягувати туристичний збір з їх майна.

На початку лютого стало відомо, що мерія заарештувала банківські рахунки церков за борги, що накопичилися за «Арнон» за комерційне майно. Найбільший борг виявився у католицької церкви - майже 12 млн шекелів. Англіканська церква винна місту більш 7,2 млн шекелів, Вірменська церква більш 2 млн, Грецька патріархія 571 тис.

Мерія заявила, що вважає звільнення майна церков і ООН від податку дискримінаційним по відношенню до інших платників податку, які можуть подати позови до суду і вимагати рівноправності.