Глави українських Церков звернулися до українського народу з нагоди 80-х роковин Голодомору-геноциду
  • Срд, 23/10/2013 - 15:10

Глави традиційних українських Церков звернулися до вірних та всіх людей доброї волі із закликом долучитися до всеукраїнської громадської ініціативи – Всенародного дня пам’яті з нагоди 80-х роковин Голодомору.
 

Цей заклик – солідарність з ініціативою Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, до якого увійшли відомі громадські, мистецькі діячі, науковці та представники українських Церков.

«Просимо вас проявити власну добру волю і долучитися разом із прихожанами вашого храму до нашої всеукраїнської спільної справи», - ідеться у Зверненні.

Людей закликають організувати у своїй церковній громаді роботу із впорядкування місць масових поховань загиблих у роки Голодомору, які переважно знаходяться на території сіл України (поставити, наприклад, дерев’яний хрест із рушником; а також організувати проведення поминальних заходів у своїй церкві до 80-х роковин Голодомору, 23 листопада 2013 року).

Глави українських Церков закликають вірних і людей доброї волі взяти участь в організації Всенародного дня пам’яті в Києві. «Делегувати представників від церковної громади, аби віддати шану загиблим родичам і землякам, на акцію вшанування пам’яті жертв Голодомору 23 листопада з 14:00 по 17:00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні» у столиці», - мовиться в документі.

«Єднання суспільства навколо духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка — добрий захист в умовах політичних та економічних криз», - переконують автори Звернення.

Особливо Предстоятелі Церков звертають свій заклик до тих, хто має авторитет і повагу людей, мудрість і життєвий досвід.

Нагадаємо, що цього року Україна та світ вшановуватиме 80-ті роковини пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років. Ця трагічна сторінка залишається незагоєною раною в історії нашого народу. Пам’ять про мільйони втрачених життів, біль сотень тисяч родин об’єднує більшість громадян України, які щороку в четверту суботу листопада запалюють свічку пам’яті та приходять до пам’ятних знаків у Києві та у своїх містах і селах. Ця пам’ять активно сприяє суспільній злагоді й порозумінню між людьми, об’єднаними спільним болем за минулим і надією на майбутнє.

Звернення Глав українських Церков озвучили сьогодні, 23 серпня, на прес-конференції в Києві представники Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні: о. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ, владика Євстратій Зоря, секретар Синоду УПЦ КП, Євген Сверстюк, совість нації.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток:

Звернення традиційних Українських Церков
до вірних та усіх людей доброї волі

 

Дорогі у Христі брати і сестри!

 

 У цьому році Україна та світ  вшановуватиме  80 роковини пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933. Ця трагічна сторінка залишається незагоєною раною в історії нашого народу. Пам’ять про мільйони втрачених життів, біль сотень тисяч родин об’єднує більшість громадян України, які щороку в четверту суботу листопада запалюють свічку пам’яті та приходять до пам’ятних знаків у Києві,  та у своїх містах і селах. Ця пам’ять активно сприяє суспільній злагоді та порозумінню між людьми, об’єднаними спільним болем за минулим і надією на майбутнє.

Дорогі брати і сестри у Христі!

Ми, предстоятелі традиційних українських Церков, солідаризуючись з ініціативою Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні, до якого увійшли відомі громадські, мистецькі діячі, науковці та представники українських Церков, звертаємося до вас із проханням долучитися до  всеукраїнської громадської ініціативи — Всенародного дня пам’яті.

Просимо вас проявити власну добру волю і долучитися разом із прихожанами вашого храму до нашої всеукраїнської  спільної справи, а саме:

організувати у вашій церковній громаді роботу із впорядкуванню місць масових поховань загиблих наших із вами родичів у роки Голодомору, які переважно знаходяться на території сіл України (наприклад, поставити дерев’яний хрест  з рушником);
організувати проведення поминальних заходів у вашій церкві до 80-х роковин Голодомору (23 листопада 2013 року).

Дорогі брати і сестри, також закликаємо  вас долучитися до організації Всенародного дня пам’яті у столиці нашої країни: делегувати  представників від церковної громади, аби віддати шану загиблим родичам та землякам, на акцію вшанування пам’яті жертв Голодомору 23 листопада з 14:00 по 17:00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні» у Києві.

Ми закликаємо всіх людей доброї волі — незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності — розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості, поваги й шани. Єднання суспільства навколо духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка — добрий захист в умовах політичних та економічних криз.

Особливо ж ми звертаємо свій заклик до тих, хто має авторитет і повагу людей, мудрість та життєвий досвід: об’єднаймо свої зусилля для служіння українському народу!

І нехай Всемогутній Господь, у Трійці Святій Єдиний, благословляє й допомагає нам усім чинити свій особистий подвиг на цьому шляху!