Голодомор показує байдужість, інертність та неспроможність протистояти злу, - владика Венедикт
  • Нед, 24/11/2013 - 10:47

23 листопада 2013 року з нагоди 80-их роковин Голодомору в Україні, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ – помічник Львівської архиєпархії, звершив заупокійну Божественну Літургію у Архикатедральному соборі Святого Юра.

Звертаючись до вірних, владика Венедикт зазначив, що: «Годі шукати якісь основні причини, або покласти усю вину на Сталіна, хоча це і була його ідея, стратегія, бажання, але бачимо, що це втілювали на місцях, ті ж самі односельчани, знайомі і близькі».

«Голодомор показує байдужість, інертність та неспроможність протистояти злу, а воно було велике, - наголосив владика. -  Чому ми пам’ятаємо голодомор?  Що доля нас це означає? А напевно те, що сьогодні довкола нас є люди, які є в потребі і ми можемо їм допомогти. Голодомор, який ми пережили 80 років тому показує, на що людина здатна, яка не вірить в Бога».

«Сьогодні молімося, щоб це ніколи не повторилося, бо ніколи не можемо бути впевненими, молімося, щоб Господь прийняв  до небесних осель, як мучеників, всіх тих ,хто відійшли у ті часи», - закликав владика Венедикт.

Після панахиди усі присутні мали можливість досвідчити «Цінність хліба вчора і сьогодні», споживаючи чорний хліб з медом, як символ і пам’ять гіркої доля та солодкість подарованого Богом теперішнього життя.

Відтак вшанування жертв трагедії, продовжили  на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку, де понад дві тисячі осіб взяли участь в екуменічній молитві та запалили свічу пам’яті.

Джерело www.ugcc.lviv.ua