Голос Папи Франциска на захист африканських альбіносів
  • Нед, 06/07/2014 - 12:07

Папа Франциск взяв участь в оригінальному інтернет-проекті створення «соціальної аудіокниги», в якій кожен користувач може прочитати і записати фрагмент з роману «Біла тінь», написаного в 2013 році італійським письменником Крістіано Джентілі. Ця ініціатива є частиною міжнародної кампанії, розпочатої 25 червня, із  захисту африканських альбіносів. Головна героїня твору, - танзанійська дівчинка-альбінос Адим, - незважаючи на вороже оточення і дискримінацію, ніколи не припиняє шукати любові і дружби. З тексту цієї книги Святіший Отець вибрав і озвучив фразу одного з персонажів: «Бог є в кожній людині. Життя людини має таку ж ціну, як і життя всієї громади. Якщо людину ображають, то ображають Бога».

Автор книги Крістіано Джентілі багато років пропрацював в Танзанії в лавах організації «Лікарі з Африкою» (CUAMM). На офіційному сайті аудіокниги, де можна почути записаний голос Папи Франциска, йдеться про причини драматичного стоновища африканських альбіносів: це «маргіналізація з боку суспільства, яке не вважає їх африканцями, відторгнутість з боку ринку праці та сімей, які часто відмовляються від них при народженні, ритуальні вбивства. Всі ці переслідування пов'язані із забобонами». Згідно з народним повір'ям, «частини тіла альбіносів мають сильні магічні властивості і приносять багатство, удачу, плодючість», і щоб наситити цей нелюдський ринок, альбіносів «переслідують, калічать і вбивають, осквернюють їх могили». До всієї цієї трагедії додаються «серйозні проблеми зі здоров'ям, викликані відсутністю меланіну і постійним впливом екваторіального сонця, опіками, інфекціями, сліпотою і, в більшості випадків, раком шкіри». Тривалість життя 80% альбіносів в Танзанії не перевищує 30 років.

Поряд з ініціативою «соціальної аудіокниги», проблема африканських альбіносів відображена на сторінках сайту, де створено спеціальну петицію на шести мовах. Через організацію «Лікарі з Африкою» (CUAMM) кожен тут може висловити свою близькість і надати конкретну допомогу цим знедоленим людям - жертвам забобонів.