Голос Святого Престолу з приводу Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань
  • Срд, 27/09/2017 - 11:06

Секретар Святого Престолу, відповідальний за стосунки з державами, архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер 20 вересня 2017 р., оприлюднив заяву Святого Престолу з приводу X конференції з сприяння набуттю чинності Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

«Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань є одним із наріжних каменів юридичних структур, які ретельно впроваджуються для того, аби контролювати глобальну загрозу ядерної зброї та поступово прямувати в напрямку побудови світу, вільного від ядерної зброї», – йдеться в заяві. В ній зазначається також, що Святий Престол ратифікував та дотримується цього договору як вираз переконання в тому, що заборона ядерних випробувань, ядерне нерозповсюдження та ядерне роззброєння тісно пов'язані між собою й повинні бути досягнуті якомога швидше під ефективним міжнародним контролем.

Архиєпископ Пол Ґаллаґер зазначив, що Святий Престол стурбований постійною відсутністю поступу у досягненні набуття чинності Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. «Два десятиріччя без набуття чинності Договору – це два десятиріччя, втрачені у досягненні нашої спільної мети, що полягає у звільненні світу від ядерної зброї», – наголосив він, закликаючи приєднатися до Договору ті держави, ратифікація яких необхідна для того, аби Договір набрав чинності. «Ратифікуючи цей договір, ці держави мають можливість проявити мудрість, сміливе керівництво та прихильність до миру й спільного блага всіх людей», – зауважив архиєпископ.

У заяві Святого Престолу наголошується, що набрання чинності Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань є ще актуальнішим, зважаючи на сучасні загрози мирові, що походять від постійних викликів, пов'язаних з розповсюдженням ядерної зброї, та нових програм модернізації деяких ядерних держав. «Особливо актуальною є підвищена напруга внаслідок зростаючої ядерної програми Північної Кореї, – наголосив архиєпископ Ґаллаґер. – Міжнародне співтовариство повинно відповісти, намагаючись відновити переговори. Погроза або застосування військової сили не мають місця у боротьбі з розповсюдженням зброї масового знищення, а погроза або використання ядерної зброї в боротьбі з розповсюдженням ядерної зброї є жахливими». Він також зазначив, що потрібно залишити у минулому ядерні погрози, страхи, військову першість, ідеологію та однобічність, що ведуть до розповсюдження та модернізації й нагадують логіку «холодної війни».

Далі Секретар, відповідальний за стосунки Святого Престолу з державами, звернув увагу присутніх на зв'язок Договору з ширшими зусиллями, спрямованими на ядерне роззброєння. Він нагадав, що 25 вересня 2015 р. Папа Франциск закликав Генеральну Асамблею ООН «трудитися для світу, вільного від ядерної зброї, повною мірою застосувати Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, за буквою та духом, з метою повної заборони цієї зброї». Святіший Отець додав: «Етика та закон, засновані на погрозі взаємного знищення – і, можливо, знищення всього людства – суперечать самі собі та є образливими для всієї структури Організації Об'єднаних Націй, яка ризикує перетворитися у “нації об'єднані страхом та недовірою”». Був процитований також лист Святішого Отця до Голови конференції ООН з ядерної заборони Елайне Уайт Ґомес, в якому він закликав міжнародне співтовариство «вийти за рамки ядерного стримування і прийняти перспективні стратегії для того, щоб сприяти досягненню миру та стабільності й уникнути недалекоглядних підходів до вирішення проблем національної та міжнародної безпеки».

Архиєпископ Пол Ґаллаґер підкреслив також, що ядерна зброя дає помилкове відчуття безпеки. «Нелегкий мир, обіцяний ядерним стримуванням, час від часу виявлявся трагічною ілюзією, – сказав він. – Ядерна зброя не може створити стабільний і безпечний світ. Мир та міжнародна стабільність не можуть бути засновані на взаємно запевненому знищенні або погрозі знищення».

На завершення архиєпископ зазначив, що для того, аби адекватно реагувати на виклики XXI століття, важливо замінити логіку страху та недовіри на етику відповідальності й сприяти створенню атмосфери довіри та багатостороннього діалогу через послідовне й відповідальне співробітництво між усіма членами міжнародного співтовариства.

«Норми, закріплені в Статуті ООН, гуманітарне право, конвенції контролю над озброєннями та інші елементи міжнародного права, є неухильним зобов'язанням щодо спільної безпеки та юридичного втілення цієї глобальної етики відповідальності, – йшлося на завершення заяви Святого Престолу. – Набуття чинності Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань буде одним із важливих проявів зобов'язання щодо цієї етики відповідальності. Два десятиріччя – це занадто довгий період часу, щоб втілити це зобов'язання».