Голова Папської ради "Iustitia et Pax" про Церкву і глобалізацію
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

Глобалізація як така не є новою темою для людської історії, вважає кардинал Пітер Тарксон. Він виступив на 5-й Конференції з економіки та католицького соціального навчання, яка відбулася в Чиказькому університеті. Голова Папської Ради "Iustitia et Pax" (Справедливість і мир) присвятив своє розважання  моралі в економіці. Він нагадав, що в давній історії глобалізацію визначало бажання вийти на світовий рівень з комерційними та політичними інтересами, що часто поєднувалося з культурним і релігійним чинниками. На його думку, "мотивація" сучасної глобалізації схожа: це розширення інтересів і переслідування своїх цілей повсюдно. Це відбувається, однак, з набагато більшою швидкістю, ніж у давнину.

Кардинал назвав сфери, де найбільш проявляються глобалізаційні тенденції. На перше місце він поставив екологію, від погодних умов до забруднення. Потім, згідно з єрархом, йде соціально-політична сфера, від масового переміщення людей у пошуках роботи до дистанційного управління війнами. На рівні культури глобалізація проявляється в миттєвому обміні інформацією, поширенні знань, моди та ідеологій. Економіка відзначається сьогодні підвищеною мобільністю капіталів, інформації, робочої сили, сировини і промислових товарів, нагадав кардинал.

Голова Папської Ради зазначив, що глобалізація не повинна ставити людину перед дилемою: або економічне процвітання або загальне благо. Навпаки, економіка матиме розвиток і навіть процвітання заради загального блага, з особливою відповідальністю за бідних і найбільш вразливі верстви населення.

Кардинал Тарксон назвав кілька рис, необхідних, на його думку, процесам глобалізації. Йдеться про справедливість, яка пов'язана з відповідальністю. Єрарх закликав переглянути сучасне розуміння власності й не забувати про солідарність, яка пов'язана з братерством. На його думку, потрібно також примирення, особливо це стосується страшних моментів у взаєминах між деякими народами. Процеси глобалізації вимагають управління, але, з іншого боку, і субсидіарності, яка виключає патерналізм і неповагу.

Кардинал зазначив, що Церква "існує у світі й для світу", вона "навчає і вчиться", і тому саме її цікавлять сучасні процеси, насамперед – глобалізаційні.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va