Голова Перуанського єпископату про зустріч з Папою та виклики перед його Церквою
  • Птн, 19/05/2017 - 09:27

Перу – це країна з великою різноманітністю і надзвичайним потенціалом. Амазонська низовина займає 63 відсотки її території, а великі відстані й гірська конформація утруднюють транспортне сполучення та зв'язок. Крім того, останніми місяцями, стихійні лиха призвели до розпачу населення, якому щодня доводиться стикатися також з іншим лихом: корупцією.

Ці та інші теми обговорюють єпископи Перу з Папою Франциском під час візиту  «ad Limina», що проходить у Ватикані від 15 до 21 травня 2017 р. Голова Єпископської Конференції Перу архиєпископ Сальвадор Пінєйро Ґарсія-Кальдерон, Митрополит Аякучо розповів у своєму інтерв’ю про деякі деталі зустрічі з Єпископом Риму та про ситуацію в країні.

Він зазначив, що єпископи привезли до Риму письмові звіти про ситуацію у їхній Церкві, до написання яких долучилися священики, чернечі згромадження і миряни-катехити. Під час зустрічей з Папою, вони говорили про труднощі їхньої країни, і, насамперед, про ті, що пов’язані з її географією та подоланням великих відстаней. «До одного з моїх єпископів, що належить до митрополії потрібно добиратися п’ять годин, до іншого – сімнадцять. Нам легше зустрітися тут у Римі! – підкреслив архиєпископ. – Географія дуже обумовлює нас». У цьому контексті він висловив вдячність Єпископові Риму за підтримку організації під назвою «Панамазонська церковна мережа», яка була створена 2014 року за ініціативою єпископів дев’яти країн, території яких входять до Амазонії, та за підтримки тодішньої Папської Ради «Справедливість і мир», яка сьогодні поглинута новою Дикастерією сприяння цілісному розвиткові людини. Мережа була створена з метою об'єднання зусиль Церкви, спрямованих на відповідальний захист великого амазонського регіону та щоб сприяти захисту прав людини, євангелізації, культурному, соціальному й економічному розвиткові місцевого населення, а, особливо, корінних народів.

За словами архиєпископа, інша важлива проблема перуанського народу, – це корупція. «Кожен день надходять новини про те, що хтось не виконав свій обов’язок щодо певного проекту, або в економічній сфері через хабарі» – зазначив він.  

Далі Голова Єпископської Конференції Перу розповів про те, як Церква допомагала населенню під час повені у березні цього року, під час якої загинуло понад сімдесят людей і від якої постраждало приблизно половини населення країни. Він підкреслив, що велику допомогу надала місцева «Карітас», також і населення виявило велику солідарність. «Наші люди страждають, – вів далі митрополит, – але це люди віруючі. Це люди, які люблять Христа, довіряють Пречистій Діві Марії і відчувають близькість Святішого Отця. Ми висловили йому подяку, адже він був першим, хто звернувся до нас із словами підтримки в такий важкий момент і його фінансова підтримка також багато допомогла».

В інтерв’ю йшлося також про місію серед корінних народів Перу. Архиєпископ Пінєйро Ґарсія-Кальдерон зазначив, що з цього приводу Святіший Отець під час їхньої зустрічі сказав, що було б добре скликати синод, присвячений амазонським народам Венесуели, Колумбії, Еквадору, Перу, Болівії та Бразилії. «Перу займає 63 відсотки в Амазонській низовині, тобто дві третини території Амазонії. Але всі відвернулися від страждань та марґіналізації в Амазонії, – стверджує архиєпископ. – Це не простий регіон і Папа дуже стурбований цим». за його словами, святий Папа Пій X свого часу також виступав на захист корінного населення.

На завершення ієрарх зазначив, що візити «ad Limina» допомагають усвідомити, що окрім своїх власних проблем, існують також й інші. Тут єпископи отримують рекомендації і директиви, щоб потім втілити їх в життя. Тут вони слухають, а також мають можливість об'єднатися в молитві.