Голова ПМВ: cвященик не тільки служить в сакральній споруді, - він йде у лікарні, в'язниці і всюди, де його потребують
  • Птн, 28/10/2016 - 15:48

Сьогодні змінюється обличчя Церкви. Сучасний священик не тільки служить в архітектурній сакральній споруді, - він йде у лікарні, в'язниці і всюди, де його потребують вірні. Про це заявив Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян під час виступу на Форумі мігрантів УГКЦ Центральної та Західної Європи у Фатімі.

"Сьогодні змінюється обличчя Церкви. Вона не та, що була у 17-18 столітті. Церква присутня на Євробаченні і стадіоні, Церква присутня там, де потребує її вірний. У 2011 році наш Синод єпископів і Собор, до якого входять не тільки єпископи, священики і монашество, а й віряни, - ухвалив Стратегію розвитку нашої Церкви до 2020 року, яка, зокрема  говорить, що Церква мусить відгукнутися на потреби своїх вірних, де б вони не були і скільки їх би не було", - зазначив Владика Йосиф.

Голова ПМВ відзначив, коли вірні УГКЦ поїхали за кордон шукати кращої долі, Церква зрозуміла, що потрібно йти за своїми людьми. "І Церква пішла за своїми парафіянами, створивши тільки в Італії близько 150 громад", - зауважив єпископ.

Владика Йосиф відзначив, що священик за кордоном дбає не тільки про духовну опіку вірних, часто йому доводиться займатися і громадською працею, і організацією прощ та святкувань, і консульськими справами. "Сучасний священик не тільки служить своїм вірним в архітектурній сакральній споруді, священик сьогодні йде туди, де є його Церква - до лікарні, до в'язниці і навіть на автостради. Тому не дивуйтесь, що перший Форум українських мігрантів Європи організувала Церква. Ми відчуваємо потребу не тільки говорити з амвону, а хочемо діалогувати з вами за круглим столом", - підкреслив Голова ПМВ.

Єпископ Київський також наголосив на важливості єдності у спільноті. "Якщо ми, українці, не збудуємо єдності на фундаменті, на наріжному каменю, яким є Христос, віра, Церква, то на інших фундаментах ми її не збудуємо", - наголосив Владика Йосиф.

Він також відзначив, що Форум мігрантів УГКЦ вирішили проводити щодва роки у різних країнах. "Наступний форум заплановано провести у Римі у 2018 році. Запропонована тема Форуму: діти і молодь в умовах міграції", - зазначив Голова ПМВ.