Голова ПМВ: Міграція - це завжди виклик і шанс
  • Чтв, 12/10/2017 - 09:04

У різні історичні часи священики УГКЦ їхали слідом за своїми вірними, яким доводилось мігрувати. Адже Церква покликана голосити Слово Боже  не тільки на рідних теренах. Про це заявив Голова ПМВ владика Йосиф Мілян в ефірі програми Правда у Христі з о. Юстином Бойком на телеканалі НТА.

"Блаженніший Любомир Гузар колись мав зустріч з Лісабонським Патріархом, вони говори про міграцію і Блаженніший з жалем сказав, що багато українців мігрували до Європи. У відповідь Патріарх Лісабону сказав, що кожен 3-й чи 4-й португалець є мігрантом, але вони не вважають це негативом. З одного боку - це виклик, а іншого - це шанс. Португальські мігранти збагачують державу тим, що вони з еміграції посилають свої зароблені кошти родинам і зокрема завдяки тому розвивається Португальська держава. Мабуть, після того Блаженніший Любомир змінив свою думку і почав говорити про міграцію не як про негатив, а як про виклик і шанс. І я теж дотримуюсь такої думки, що наша міграція - це виклик і шанс”, - зазначив владика Йосиф.

Єпископ зауважив, що не осуджує українців, які виїжджають за кордон, і з розумінням ставиться до вимушеної міграції.  “Якби було добре в Україні, то люди не виїжджали би. Бо як то кажуть: риба шукає, де глибше, а людина – де ліпше. Хоча на міграції не є легко”, - зазначив владика Йосиф.

Він відзначив, що Церква завжди йшла поруч з мігрантам і священики в різні історичні часи їхали слідом за своїми вірними, яким доводилось мігрувати.

“Церква покликана голосити Слово Боже - і не тільки на рідних теренах під золотими куполами, - підкреслив Голова ПМВ. - Наші священики на міграції сьогодні займаються всім: вони і духівники, і організатори прощ, свят і фестивалів, вони опікуються хворими, в’язнями, дітьми, молоддю. При тому, що Церква не мала спеціальних вишколів цих душпастирів. Вони, душпастирюючи для мігрантів, вчилися все це робити самі. І це феномен.  І треба бути вдячним цим священикам, які зуміли так організувати своє служіння і працю для наших людей”.