Голова ПМВ здійснив душпастирський візит до українців Будапешта
  • Пон, 05/03/2018 - 15:04

Голова ПМВ владика Йосиф Мілян відвідав з душпастирським візитом українців Угорщини і очолив недільну Святу Літургію на Парафії Покрови Богородиці в Будапешті.

“Ми дуже часто у своєму житті практикуємо добрі справи, дуже часто молимося і, здається, не отримуємо. Сьогодні чуємо відповідь - Господь має свою скарбонку, куди ми вкладаємо свої добрі діла, помисли, допомогу, добрі вчинки, жертвенне служіння, і з тієї скарбонки витягає і роздає – паралітикам, тим, кого поконав гріх або недоля, щоби всяка людина могла спастися, - зазначив Голова ПМВ під час проповіді у другу неділю Великого Посту. - Дуже часто людина не може вийти з паралічу духовного - це найгірший параліч, - бо хтось не поклав до скарбонки свою власну лепту, чогось там бракує, щоби дати розслабленому. А часто людина, яку поконав гріх чи недоля, розчарування, невдачі, не може прийти до Господа, бо бракує отого чоловіка, який би підставив своє рамено під ноші і приніс перед Господом. Нам часто бракує відваги, щоби звернутися так до Господа, щоб аж розкрити стелю”.

Господь вчить нас, підкреслив єпископ, щоби ми, гуртуючись у спільноту, яка називається Церквою, були готові і могли понести тягарі одні інших. Каже Господь: “Носіть тягарі один одного, і так виконаєте закон Христовий”. 

Владика Йосиф наголосив, що піст – це особливий час, коли Бог дає кожній людині нагоду до подвигу. “Скільки маємо нагод робити добро, а не робимо! Це теж переступ - не чинити добро. Бо гріх - це свідомий переступ Божого закону! Господь сказав:  “Ви є світлом для світу. Нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі”. Навчимось сьогодні з того євангельського вчинку – паралітик, нічого не зробивши, але маючи добрих друзів, став здоровим. Спробуємо жити так, щоби ми робили добрі справи, кидаючи їх у скарбонку Бога і Церкви. Щоби і до нас, якщо буде потреба, і до  інших, Господь промовив: “Встань, візьми своє ліжко і йди до свого дому”,  бо відпускаються тобі гріхи твої”, - зауважив Голова ПМВ.