Голова ВР Турчинов та Прем’єр Яценюк зустрілися з Всеукраїнською Радою Церков
  • Птн, 03/10/2014 - 20:19

У п’ятницю, 3 жовтня, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов та Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрілися з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Зустріч розпочалася хвилиною мовчання за воїнами АТО та священиками, загиблими на Донбасі від рук терористів.

Голова парламенту наголосив, що відновлення України неможливе без відновлення влади. Початком цього є закон про очищення влади (люстрацію), а також призначені на 26 жовтня позачергові вибори до Верховної Ради.

Олександр Турчинов також висловив сподівання, що наступний Парламент стане “тим потужним фундаментом державності і захисту інтересів України, який прийматиме рішення, що забезпечать наш рух до Європи, рух вперед по шляху, який благословляє Господь”.
При цьому Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк висловив вдячність представникам Ради Церков за їхню велику духовну справу: “У такі важкі часи для країни, коли проходить війна… всі уповають на Бога і всі просять у Бога допомоги. І те, яким чином ви допомагаєте, як молитеся, вселяєте віру в українців, турбуєтеся про українських громадян і про країну в цілому, – є надважливим. Люди хочуть почути ваше слово і почути впевненість. І хочу вам щиро подякувати за ту велику духовну справу, яку ви робите”.

Глава Уряду прозвітував про ухваленні рішення та зміни, яких вдалося досягнути після його останньої зустрічі з релігійними лідерами.

Він відзначив, що рішенням Кабміну почала створюватися капеланська служба в Збройних Силах України, Національній гвардії України, Прикордонній службі: “Уперше за 23 роки військові капелани тепер йдуть безпосередньо до наших солдат, в наші військові частини і разом з українською армією моляться і захищають країну”.

Також Арсеній Яценюк нагадав, що ухвалено новий закон про освіту, який дає змогу Міністерству освіти ліцензувати духовні навчальні заклади: “Тепер дипломи, які видаються духовними навчальними закладами, мають такий самий статус, як і дипломи навчальних закладів в цілому по країні”.

У 5-6 класах середньої школи запроваджені предмети морально-духовного спрямування. “Важливо, щоби такий курс дійсно проповідував Боже Слово і навчав дітей, як треба поводитися, думати про свою країну, як треба спільно молитися і виконувати Боже Слово”, – підкреслив Прем’єр.
Щодо економічних питань Арсеній Яценюк зазначив, що Кабмін ухвалив розпорядження, яким на 50% знизив тариф на електроенергію для релігійних організацій.

Глава Уряду звернувся до членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з проханням допомогти владі в підтримці людей, які були вимушені виїхати з Донецької і Луганської областей.

Керівники Церков і релігійних організацій у своїх виступах звернули увагу на необхідності спрощення ввезення і розподілу гуманітарних вантажів. Вони подякували Уряду за вже розв’язані проблеми у сфері державно-конфесійних відносин та висловили свої пропозиції для подальшої роботи.