Головний редактор «Эхо Москвы»: Кіріл їде на зустріч з Папою, як кур’єр Кремля
  • Нед, 07/02/2016 - 13:27

Алєксєй Вєнєдіктов – головний редактор, ведучий і співвласник радіостанції «Эхо Москвы» 6 лютого цього року в ефірі цієї радіостанції в передачі «Персонально ваш», дав оцінку майбутній зустрічі Святішого Отця Франциска і московського патріарха Кіріла, яка має відбутися 12 лютого 2016р. в Гаванському аеропорті. В Росії вважається, що Вєнєдіктов близький до інсайдейрських джерел в Кремлі.

«Нічого не відбувається. Просто нічого. А що сталося? Вони зустрічаються на перельоті в аеропорті. Римський Папа спеціальні, подорожуючи із Риму до Мексики, залітає в Гавану, що не виходячи з аеропорту, зустрітися з патріархом Кірілом, який перебуває з офіційним візитом в Гавані.

Ну і що. Смисли же ж в тому, щоб щось було після цього. Ну зустрінуться. І що чаю налити? Ну, налляють. Я хотів би нагадати, що патріарх РПЦ є сьомими по порядку православним патріархом. А всі ці шість зустрічались ці тисячу років. Тому, насправді, важливим є тільки питання порядку денного. Сам знак – це добре. Але тут очевидно що російська держава шукає шляхи комунікації із Заходом. І патріарх – це кур’єр. Якого посилають туди, щоб сказати: «Ви можете через мене, а лідери Заходу можуть через тебе Франсіско». То, насправді, важливим є те що говорили і в часі патріарха Пімена, і в часі патріарха Алєксія, що зустріч потрібно готувати, щоб вирішити протиріччя. Мені цікаво, які протиріччя на ці зустрічі будуть вирішені: календар, власність, святі місця в Єрусалимі, спільні богослужіння, Україна і так далі? Про що буде мова? Мене цікавить порядок денний, а не кав’ярня в Гаванському аеропорті. Тим більше, що там паскудна кав’ярня, кава добра, а кав’ярня паскудна.

Це все дурня. Не потрібно впадати в ейфорію. Це – дурня. Він їде не з порядком денним, а для того, щоб створити комунікаційний канал. Добре? Добре. Ну, ось – комунікаційний канал. Я не бачу, що тут можна обговорювати.» - оцінює майбутню зустріч Вєнєндіктов.