Головного суддю Алабами тимчасово відсторонено від посади за підтримку подружжя
  • Нед, 15/05/2016 - 09:34

Головного суддю Верховного суду Алабами Роя Мура тимчасово відсторонили від посади в п'ятницю після скарги на нього судової комісії штату з розслідувань за  захист законів про шлюб.

Мура  можуть усунути від посади в суді, якщо виявиться, що він порушив судові канони етики або здійсив неправомірну дію.

Звинувачення грунтуються  на виданому у січні 2016 року адміністративному розпорядженні Мура, за яким виконавчі судді штату не повинні «... видавати будь-яких свідоцтв про шлюб, що суперечать поправці Алабами  про святість шлюбу чи закону Алабами про захист шлюбу.» Мур дав інструкції суддям не діяти всупереч законів штату, що визначають шлюб як союз одного чоловіка і однієї жінки, поки Верховний суд не винесе рішення у справі одностатевого "шлюбу".

Більшість виконавчих суддів в штаті Алабама ігнорували Мура і видавали одностатеві "шлюбні" свідоцтва.

"Слідча судова комісія (JIC) не має ніякої влади над адміністративним наказами головного судді Алабами або судової заборони Верховного суду штату Алабама, яка забороняє виконавчим суддям  видачу свідоцтв одностатевих шлюбів. Ми маємо намір боротися з цим порядком енергійно і розраховуємо здобути перемогу ", сказав Мур.

ЛГБТ-активісти лобіювали JIC для розслідувати неетичної поведінки Мура у рамках своєї кампанії з  відсторонення Мура з посади. Південний Центр Закону про бідність (SPLC), давній противник Мура у його захисті релігії в суспільній площині, а також кампанія з прав людини  та інші атеїсти і прихильники ЛГБТ, подали скарги проти Мура до JIC. 12 січня, на акції за одностатевий "шлюб"  з"явився  під рукою вільний нотаріус, щоб оформити скаргу активістів проти Мура.

Мур раніше назвав скарги проти нього "політично мотивованим" і безпідставними. SPLC першим подав скаргу до JIC проти Мура в 2015 році.