“Гору мучеників” у Микуличині проголошено місцем паломництва
  • Нед, 01/07/2018 - 17:56

Кілька десятків вірян спільно з єпископом Коломийським, владикою Василієм (Івасюком) та духовенством 30 червня піднялися на “Гору мучеників”, що знаходиться у присілку с.Микуличин.

Назва цього місця пов’язана із особливою однойменною іконою, яка встановлена в каплиці на верхівці полонини Горган. “Гора мучеників” – це видіння, яке побачили фатімські пастушки 13 липня 1917 року. Більш ніж вісімдесят років по тому текст цього видіння опублікував Папа Іван Павло ІІ.

У день сотої річниці Фатімських об’явлень, 13 липня 2017 р., на горі було освячено Хрест та вищезгадану ікону. ЇЇ центральною фігурою є розп’ятий Ісус, з рук якого ангели збирають кров у чаші (про це йшлося у видінні). Біля підніжжя Хреста зображені провідники УГКЦ та мученики, які віддали життя за Христову віру.

Ідея створення “Гори мучеників” виникла ще в 2001 році в засновника Згромадження Сестер Воплоченого Слова о.Карлоса Міґеля Буела під час його перебування в Україні. Саме тоді священик брав участь в урочистій беатифікації 27 українських мучеників. Довести справу до кінця вирішив місцевий підприємець, генерал у відставці Василь Яремчук. Щоправда будівництво пантеону українських мучеників ще триває.

Сьогоднішнє сходження розпочалося з підніжжя по стрімкій дорозі, піднімаючись якою віряни спільно з владикою молились Хресну дорогу. Дощ і сильний вітер не завадив бажанню з молитвою на вустах дійти до вершини. Вже на самій горі владика Василій у співслужінні з протопресвітером Яремчанським о.Богданом Скірчуком, парохом с.Микуличин о.Григорієм Чибораком, віце-ректором ІФДС о.Андрієм Чорненком, о.Йосафатом Бойком, о.Іваном Вінтоняком та о.Мирославом Бойком відслужив молебень до Христа Чоловіколюбця. Разом із парафіянами навколишнх сіл молилися також семінаристи Івано-Франківської семінарії та сестри-монахині.

Пригадуючи присутнім про будівнитво каплиці на “Горі мучеників”, єпископ зазначив, що “у дивний і незрозумілий спосіб для людей Господь покликав п.Василя Яремчука бути співучасником страждання українських новомучеників, призвавши до Себе його 34-річного сина Віталія, який допомагав коштами будувати святиню. Містика чи Божий знак? На цій горі маємо можливість порозважати над вірою, таїнством смерті і безперервного життя вічного”.

Опісля було зачитано декрет, за яким “Гору мучеників” проголошено місцем паломництва. Наостанок кир Василій  звернув увагу на те, що гора є прикладом збереження історичної пам’яті українського народу про жертв за віру Христову. “Ці мученики стали зернами, вкинутими в землю і дали великий плід у відродженні України і Церкви”, – сказав владика.

По завершенню молебня у гуцульській капиці, що знаходиться поблизу вершини, скульптори Роман Захарчук та Василь Коцовий представили присутнім макет майбутньої розбудови.