«Господь дає ті чи інші приклади з Євангелія, щоб ми в цих особах пізнали себе» - владика Венедикт в неділю про митаря і фарисея
  • Пон, 10/02/2014 - 16:12

9 лютого 2014 р. Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом відвідав храм Зіслання Святого Духа, що в м. Пустомити (вул. Глинська). Впродовж візиту архиєрей очолив Божественну Літургію та виголосив проповідь. Разом з владикою молились: парох храму Зіслання Святого Духа прот. Омелян Василишин, протопресвітер Пустомитівського деканату прот. Богдан Когут та численна парафіяльна спільнота.

У своїй проповіді владика застановився над особами митаря і фарисея, про яких було виголошено в євангельському уривку від Луки, та закликав у цих особах пізнати себе: «Коли Господь дає нам ті чи інші приклади з Євангелія – це не просто, щоб подати приклад, як жити, як не жити, як чинити, як не чинити, але щоби ми в цих особах пізнали себе. Якщо б не пізнали себе цілковито, то щоб пізнали в собі ті чи інші риси і навчилися в них як ми маємо жити і поступати». Далі, вказуючи на особу фарисея, владика сказав старатися на його прикладі найдосконаліше втілювати в життя заповіді Божі, бути вірним Євангелії, дотримуватись постів: «Вдивляючись в приклад фарисея ми лише можемо бажати, а Бог нам допомагати в нашому прагненні». Описуючи особу митаря, владика звернув свою увагу на цінність його покаяння: «Вдивляючись в особу цього митаря розуміймо, що і ми повинні змінюватися, каятися за свої гріхи».

Підсумувавши вище сказане, владика закликав не лише слухати Господні слова, а й повсякчасно втілювати їх в своєму житті: «Ми багато разів чули слова Господні, маємо приклад багатьох Святих, але пробуймо ці приклади втілювати в своєму житті. І Господь, який смертю смерть подолав і нам дарував життя вічне, вірить в те, що ми можем змінитись» - резюмував владика Венедикт.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua